Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Múlt századi csillagok Aki Freddie Mercuryt is megihlette – Montserrat Caballéra emlékezünk

Aki Freddie Mercuryt is megihlette – Montserrat Caballéra emlékezünk

Montserrat Caballé katalán operaénekes korának legünnepeltebb szopránja volt. Több mint öt és fél évtizedet töltött a pódiumon, mintegy négyezer fellépésével minden idők egyik legaktívabb énekesnőjének számít.

- hirdetés -

Montserrat Caballé (eredeti nevén: Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc) 1933. április 12-én született Barcelonában. 11 éves korától a Liceu zenekonzervatóriumban tanult Eugenia Kemény vezetése alatt. Tanulmányai befejezése után, 1956-ban a bázeli operaházhoz szerződött, ahol egy év múlva beugróként debütált Puccini Bohéméletében. Az 1960/61-es szezonban a brémai operaház énekese volt, itt alakította ki széles körű repertoárját. 1962-ben visszatért Barcelonába, ahol Arabella szerepében debütált Richard Strauss azonos című operájában.

- hirdetés -

Áttörő sikert és ezzel együtt világhírnevet 1965-ben szerzett, amikor a New York-i Carnegie Hallban elénekelte Donizetti Lucrezia Borgia című operájának főszerepét, Marilyn Horne-t helyettesítve. Még abban az évben részt vett a glyndebourne-i operafesztiválon és szerződést kötött a New York-i Metropolitan operaházzal, ahol Strauss Rózsalovagjának női főszerepét, valamint Marguerite szerepét énekelte el Gounod Faustjában. 1965 decemberében visszatért a Carnegie Hallba, ahol I. Erzsébetet énekelt Donizetti Roberto Devereux című operájában.

Karrierjének csúcsára 1974-ben jutott, amikor januárban az Aida főszerepét énekelte Barcelonában, márciusban A szicíliai vecsernye főszerepét New Yorkban, majd Moszkvában a Normát és Milánóban az Adriana Lecouvreurt. Ugyancsak ebben az évben orvosi beavatkozáson esett át, mely során egy daganatot távolítottak el altestéből, de 1975 tavaszára teljesen felépült.

1988-ban Freddie Mercuryval közösen operai hatású könnyűzenei albumot adtak ki Barcelona címen. (Caballé a Queen számára nagy inspirációt jelentett Brian May, az együttes gitárosa szerint.) Az album fő dala a Barcelona volt, amely az 1992-es barcelonai olimpiai játékok egyik hivatalos dala volt. A tervek szerint közösen adták volna elő a nyitóünnepségen, de Mercury halála miatt ez meghiúsult.

Caballé az 1999-es UEFA Champions League nyitómérkőzése előtt, a barcelonai Camp Nou stadion felavatásakor élőben előadta a dalt.

Több mint öt és fél évtizedet töltött a pódiumon, mintegy négyezer fellépésével ő volt minden idők egyik legaktívabb énekesnője. Magyarországon is több alkalommal járt: a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak és az Operabálnak egyaránt volt vendége, 2003-ban pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon adott áriaestet. Az 1990-es évek elején elbúcsúzott ugyan az operaszínpadtól, a koncertezéssel azonban nem szakított.

Poliglott volt, remekül beszélt németül, angolul és olaszul is. Férjétől, Bernabé Martí tenortól egy lánya született, Montserrat Martí, aki szintén szoprán énekesnő lett.

2012. október 20-án enyhe szélütést kapott, ezért néhány hétig kórházban feküdt. 85 éves korában, 2018. október 6-án hunyt el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.