Papageno Radio
Intermezzo Az MMA tiszteletbeli tagjává választotta Helmuth Rillinget

Az MMA tiszteletbeli tagjává választotta Helmuth Rillinget

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Tiszteletbeli taggá választotta Helmuth Rilling karmestert a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlése november 22-én a Pesti Vigadóban.

Helmuth Rilling német karmester, zenepedagógus és Bach-specialista napjaink egyik legjelentősebb oratóriumdirigense. A művész 1933-ban született Stuttgartban, 1952 és 1955 között orgonát, zeneszerzést és karvezetést tanult Hans Grischkat, Johann Nepomuk David és Karl Gerok növendékeként a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán. Később Fernando Germani vezetésével folytatta orgonatanulmányait a római Conservatorio di Santa Ceciliában.

A Gächinger Kantorei kórust 1954-ben, a Bach-Collegium Stuttgart zenekart 1965-ben alapította, majd ezek közreműködésével 1981-ben létrehozta a nemzetközi Bach-akadémiát.

Rilling 1970 és 1985 között az első karmester, aki lemezre vette Bach összes egyházi és világi kantátáját,

társalapítója és művészeti vezetője az Oregon Bach Festivalnak. CD felvételei közül kiemelkedik a Bach halálának 250. évfordulójára, 2000-ben kiadott 172 lemezből álló összkiadás Bach összes művéből.

Magyarországon többször fellépett a Müpában, Debrecenben, a Zeneakadémián és a Régi Zenei Napokon Fertőd-Eszterházán.

Az alapszabály szerint a tiszteletbeli tag szavazati joggal nem rendelkezik, a közgyűlésen tanácskozási joggal vehet részt. A köztestület utolsó alkalommal a 2015. évi tavaszi közgyűlésen döntött tiszteletbeli tagok felvételéről.

A köztestület tiszteletbeli tagja Anthony Gall építész, Kernács Gabriella művészettörténész, Korzenszky Richárd bencés szerzetes, pedagógus; Pollák Róbert muzeológus, Rostoka László (Vladislav Rostoka) grafikusművész, Szenik Ilona néprajzkutató, Tímár Sándor koreográfus, táncpedagógus és Vörös Győző egyiptológus, ókorkutató.

A Magyar Művészeti Akadémián átadták a tagozati díjakat is.

A zeneművészet területén kitüntetésben részesült többek között Erdei Péter karnagy.

(Via MTI)

Promóció

X
X