Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Már mindent elmondtak Ingmar Bergmanról?

Már mindent elmondtak Ingmar Bergmanról?

Jane Magnusson rendhagyó portréja a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat nyerte el december 15-én az európai film ünnepén. A Bergman 100-at december 6. óta vetítik a hazai mozik.

- hirdetés -

December 15-én osztották ki Sevillában az Európai Filmdíjakat. Az Európai Filmakadémia által 31. alkalommal megrendezett mustrán a legjobb dokumentumfilm kategóriában rendkívül erős mezőny alakult ki.

A Bergman 100 olyan kiváló alkotások közül került ki győztesként, mint a modernkori szolgaságról szóló Egy nő fogságban (rendező: Tuza-Ritter Bernadett), a szíriai háborús zónában játszódó Apákról és fiúkról (Of Fathers and Sons, rendező: Talal Derki), a kelet-ukrán front hatását bemutató A kutyák távoli ugatása (The Distant Barking of Dogs, rendező: Simon Lereng Wilmont) és a Franco-diktatúra áldozatairól és az emlékezésről szóló Mások csendje (The Silence of Others, rendező: Almuneda Carracedo, Robert Bahar).

- hirdetés -

A Bergman 100 a 100 éve született Ingmar Bergman rendhagyó portréja. Az egyetemes filmművészet egyik legnagyobb hatású alkotójának filmjeit és színházi produkcióit számtalan alkalommal analizálták, ő maga is több könyvet írt életéről és filmjeiről.

A száz éve született svéd ikon – fotó: Ingmar Bergman Alapítvány

Maradt valami, amit még nem mondtak el róla? Jane Magnusson dokumentumfilmje soha nem látott interjúk segítségével átfogó portrét fest Bergmanról, de nemcsak a művészről, íróról, film- és színházi rendezőről, hanem magáról az emberről.

„Az elmúlt három évet Bergman egykori munkatársaival beszélgetve töltöttem.

Olyan sztárokkal, mint Gunnel Lindblom színésznő, a producer és forgatókönyvíró Katinka Faragó, a hangtechnikusoktól kezdve a rendezőasszisztensekig. Vallomásaik sokszínű képet rajzoltak a nagy művészről, aki nemcsak inspiráló, de olykor félelmet keltő személyiség volt. Egy hangokra,fényekre, ételekre, álmokra érzékenyen reagáló férfi, akit az emberek mintha hidegen hagytak volna. Egy olyan alkotó, aki keményebben és gyorsabb tempóban dolgozott, mint bárki a film történetében” – mesélte a film rendezője, Jane Magnusson.

A Bergman 100 december 6-ától a magyarországi mozikban is megtekinthető.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!