Papageno Radio
- hirdetés -
Folk „Modern berendezkedésű sokszínűség” - A jeruzsálemi-spanyol Yasmin Levy érkezik a Müpába

„Modern berendezkedésű sokszínűség” – A jeruzsálemi-spanyol Yasmin Levy érkezik a Müpába

Izrael megalapításának hetvenedik évfordulója alkalmából az egyik legismertebb izraeli énekesnő, Yasmin Levy érkezik a Müpába december 3-án.

- hirdetés -

Izrael zenéjét ma egyfajta „modern berendezkedésű sokszínűség” jellemzi. Nagyon széles merítésből keverednek az országban népszerű műfajok és stílusok, ráadásul a népzenei gyökerű világzene és az aktuális popzene is szokatlanul nagy átfedést mutat.

Ön már választott a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai közül?

Tovább bővült a 2019-es Tavaszi Fesztivál programkínálata

- hirdetés -

A kelet-európai zsidóság tradicionális klezmerzenéje, a legismertebb zsidó zenei stílus Izraelben manapság kevésbé határozza meg a főcsapást, helyette inkább az etióp zsidók eklektikus zenéje, a jemenita pop, a marokkói zsidók gharnatija, az ottomán birodalmi, perzsa-arab hatás szivárog be sok produkcióba, vagy ott van a Malabi Tropical karibi-tengerparti öszvér bulizenéje, Shefita közel-keleti eklektipopja és persze a jeruzsálemi születésű spanyol-zsidó Yasmin Levy ladino dalai.

A marokkói zsidó közösség kultúrája a 19. századi párizsi festőóriást is elkápráztatta:

Hogyan került Delacroix Marokkóba, és miért egy zsidó menyasszonyt választott modelljének?

Levy az ibériai félszigeten élt szefárd zsidók leszármazottja, apja, Yitzhak Levy ugyan már Törökországban született, de a szefárdok nyelve, a kihalófélben lévő ladino szakértője volt, lánya pedig énekesként őrzi a hagyományt. A hatalmas hangú Yasmin Levy a tradicionális ladino dalokat andalúz flamencóval (néha tangóval) és perzsa zenei hagyományokkal elegyíti. 2000-es indulása és 2004-es befutása óta (a rangos fRoots folkmagazin az első lemeze után „az év felfedezettjének” nevezte) kiadott még több mint féltucat remek albumot, és sokakkal működött együtt.

Kultúrakeresztező, rendkívül érzelmesen előadott dalai filmzeneként is helytállnak, de persze élőben az igaziak, ahogyan szívmelengetően összebékülnek bennük a különböző kultúrák.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.