Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A legnagyobb írók munkáit szerkesztette - 101 éves korában hunyt el Diana...

A legnagyobb írók munkáit szerkesztette – 101 éves korában hunyt el Diana Athill

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szerkesztőként együtt dolgozott Margaret Atwooddal, Tim Roth-tal vagy VS Naipaullal, de memoárszerzőként is jelentőset alkotott.

Diana Athill éppen akkor született, amikor Zeppelinek cikáztak London egén. 1917-et írtunk, zajlott még az I. világháború. Oxfordban szerzett diplomát, a II. világháborúban pedig a BBC-nél látott el polgári szolgálatot.

A háború lezárulta utáni évtizedekben olyan szerzőkkel dolgozott együtt, mint Philip Roth, Norman Mailer, John Updike, Mordecai Richler, Simone de Beauvoir, Jean Rhys, Jack Kerouac vagy Margaret Atwood.

- hirdetés -

75 éves korában, 50 év szerkesztést követően ment nyugdíjba. Ekkor kezdte megírni a szerkesztői pályájáról szóló memoárjait.

“Olvasd fel hangosan magadnak a történetedet, mert csak így tudhatod meg, hogy a mondatok ritmusa rendben van-e” – tanácsolta a szerzőinek.

A BBC dokumentumfilmet forgatott róla 2010-ben, magyarul azonban nem olvashatók a könyvei. Szerkesztői kéznyoma viszont a fentebb felsorolt, magyarul is megjelent szerzők kötetein biztosan érezhető.

(Via The Guardian)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X