Papageno Radio

- hirdetés -

- hirdetés -

- hirdetés -

- hirdetés -

Intermezzo A legnagyobb írók munkáit szerkesztette - 101 éves korában hunyt el Diana...

A legnagyobb írók munkáit szerkesztette – 101 éves korában hunyt el Diana Athill

Szerkesztőként együtt dolgozott Margaret Atwooddal, Tim Roth-tal vagy VS Naipaullal, de memoárszerzőként is jelentőset alkotott.

Diana Athill éppen akkor született, amikor Zeppelinek cikáztak London egén. 1917-et írtunk, zajlott még az I. világháború. Oxfordban szerzett diplomát, a II. világháborúban pedig a BBC-nél látott el polgári szolgálatot.

A háború lezárulta utáni évtizedekben olyan szerzőkkel dolgozott együtt, mint Philip Roth, Norman Mailer, John Updike, Mordecai Richler, Simone de Beauvoir, Jean Rhys, Jack Kerouac vagy Margaret Atwood.

75 éves korában, 50 év szerkesztést követően ment nyugdíjba. Ekkor kezdte megírni a szerkesztői pályájáról szóló memoárjait.

“Olvasd fel hangosan magadnak a történetedet, mert csak így tudhatod meg, hogy a mondatok ritmusa rendben van-e” – tanácsolta a szerzőinek.

A BBC dokumentumfilmet forgatott róla 2010-ben, magyarul azonban nem olvashatók a könyvei. Szerkesztői kéznyoma viszont a fentebb felsorolt, magyarul is megjelent szerzők kötetein biztosan érezhető.

(Via The Guardian)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X