Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Elhunyt Andy Vajna

Elhunyt Andy Vajna

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

- hirdetés -

Andy Vajna 1944. augusztus 1-jén született Budapesten, Vajna András György néven, 1956-ban családjával együtt hagyta el Magyarországot, Vajna Kaliforniában tanult, majd a filmiparban kezdett dolgozni. 1982-ben megalapította az Amerikai Filmpiackutató Társulást, aminek elnöke lett.

1980 és 2009 között nagyjából 40 filmnek volt a producere, közöttük a Rambo-trilógiának, az Angyalszívnek, a Vörös zsarunak, a Nixonnak vagy az Evitának.

- hirdetés -

2011 januárja óta a filmipar megújításáért felelős kormánybiztosi posztot töltötte be, feladata „a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása” volt. Az utóbbi néhány évben a magyar filmek számos nemzetközi sikert értek el. A tavalyi év filmes sikereit ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.