Papageno Radio
Kiállítás Száz éve született a Bauhaus, félezer éve halt meg Leonardo – képzőművészeti...

Száz éve született a Bauhaus, félezer éve halt meg Leonardo – képzőművészeti jubileumok 2019-ben

Több korábbi írásunkban foglalkoztunk már az idei képzőművészeti év legfontosabb kiállításaival. Eljött az ideje, hogy alaposabban is szemügyre vegyük 2019 legfontosabb ünnepeltjeit is.

Az idősebb Pieter Bruegel 450 éve hagyott minket magunkra a vásznaira teremtett szörnyszülöttekkel. Bár a bécsi retrospektív nemrégiben bezárt, 2019-ben sem maradunk Bruegel nélkül. Brüsszelben a nyomataiból nyílik kiállítás és 4 új, tematikus Bruegel-túrát is kínálnak, Antwerpenben pedig a nemrégiben helyreállított kései művet, a Dulle Grietet lehet majd megnézni.

350 éve hunyt el Rembrandt van Rijn, a holland aranykor legsötétebben látó géniusza. Hollandiában róla szól majd szinte az egész esztendő. A Rembrandt-jubileum szervezői nem bízták a véletlenre, hiszen jó előre bejelentették például, hogy az Éjjeli őrjárat júliusban kezdődő rekonstrukciós munkálatait élőben követhetik majd az érdeklődők az interneten.

Rembrandt van Rijn: Doktor Tulp anatómiája – forrás: wikipedia

Szerte az országban számos Rembrandthoz kötődő esemény várható, az amszterdami Rijksmuseumban pedig február 15. és június 10. között egy 22 festményt, 60 rajzot és nagyjából 300 metszetet felvonultató tárlat lesz majd látható. Korábban soha ilyen nagyszabású kiállítást nem rendeztek még Rembrandtnak. Természetesen a Rembrandt Múzeum is készült a jubileumi évre, náluk 3 tárlatnak is a névadó lesz a főszereplője, a Városi Levéltárban pedig a festőművész személyes története tárul majd fel.

Míg a Rembrandt-év főként Hollandiára koncentrálódik, Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulójáról azonban szerte Európában számos múzeum és galéria emlékezik meg.

Milánóban, Firenzében és Vinciben is izgalmas tárlatok nyílnak, Nagy-Britanniában pedig egyszerre 12 városban lehet majd megtekinteni a mester rajzait. A legteljesebbnek azonban a Louvre ősszel nyitó kiállítása ígérkezik, amely 17, Leonardonak tulajdonított festményt vonultat fel a tervek szerint.

A Prado épülete – fotó: bemadrid.com

200 éve nyitotta meg kapuit a Prado Madridban. Jól számoltak, 1819-et írtunk akkor. A bicentenáriumát különleges kiállításokkal ünneplő intézményben El Greconak, Velazqueznek és Giacomettinek is lesz idén önálló tárlata, de az intézmény számos vidéki múzeumnak is ad kölcsön a kincseiből.

Gustave Courbet: A halász fiai – forrás: Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Madridtól nem is olyan messze, Ornansban, egy festői Loire-menti településen, épp abban az évben született Gustave Courbet is, amikor megnyílt a madridi Prado. A városkában található a Gustave Courbet Múzeum rajzokkal készül a bicentenáriumra, de a festő műterme is látogatható, sőt, elsétálhatunk a közeli Courbet farmra is, hogy jobban megismerjük azt a tájat, amelyet Courbet olyan ihletetten örökített meg.

A Bauhaus 100. születésnapjáról írtunk már mi is. Arról viszont kevesebb szó esett talán, hogy a Walter Gropius által 1919-ben alapított művészeti iskola örökségére megannyi programmal mutatnak majd rá idén Németországban. A Berlini Művészeti Akadémián meg is kezdődött már egy sok más mellett koncertekből, színdarabokból és virtuálisvalóság-installációkból álló fesztivál. Nyílnak új kiállítóhelyek is, arra is kínálkozik lehetőség, hogy valaki saját maga eredjen a Bauhaus nyomába.

Éljen soká mindahány ünnepelt!

(Via The Guardian)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!