Papageno Radio
Folk Elhunyt Zimbabwe szabadságharcos afro-jazz legendája

Elhunyt Zimbabwe szabadságharcos afro-jazz legendája

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Oliver Mtukudzi, Zimbabwe egyik legismertebb zenésze 66 éves korában hunyt el, négy évtizedet felölelő karrierje végén. Hosszú pályafutása során 67 albumot adott ki, és végigturnézta a világot többek között a The Black Spirits nevű zenekarával.

Az énekes-gitáros különböző zenei stílusokat ötvözve hozta létre egyéni afro-jazz hangját, ami „Tuku Music” néven terjedt el rajongói körében. Dalszövegei gyakran tartalmaztak kódolt politikai kommentárokat és különféle társadalmi problémákról szóló üzeneteket. A faji megkülönböztetések miatt kirobbanó forradalom egyik vezéregyéniségeként 1970-es években vált igazán ismertté. Egyik dalát később be is tiltották. 65 esztendősen még aktívan koncertezett, és veterán zenészként is ugyanazzal az energiával állt színpadra, mint fiatalon. „Ebben nincsen semmi titok” – mondta.

Ez csak azért lehetséges, mert igazi szenvedély hajt a zene iránt. Mindig is arra törekedtem, hogy a legnagyszerűbb dalokkal örvendeztessem meg a közönségemet, de nekik is ki kell hozniuk magukból a legjobbat:

a dalokért cserébe azt várom, hogy az emberek ne csak álljanak és hallgassák a koncertet, hanem táncoljanak is a zenére” – nyilatkozta Afrika ikonikus zenésze egyik utolsó koncertjét megelőzően.

Neria című híres dalában a női egyenjogúságról énekelt:

Oliver Mtukudzi utolsó, 67. lemeze, a Hanya’Ga tele van zenében megfogalmazott érzelmekkel Zimbabwe sorsával kapcsolatban. A cím sona nyelven azt jelenti: aggodalom. A forradalmár, mintha az albumra énekelt dalaival levetette volna a kesztűt: a hazája jövőjét féltő művész az afrikai ország minden súlyos társadalmi problémáját felveti, ami összességében gondolatébresztőként és segélykérésként is felfogható.

Tuku szinte mindig sona nyelven énekelt, mert úgy gondolta, hogy még a közös nyelv hiánya sem akadályozhatja a jól megfogalmazott zenei üzenetek átadását.

A sona a bantu nyelvek egyike, Zimbabwe hivatalos nyelve, de még Mozambikban, Zambiában és Botswanában is használatos természetes nyelv. Összesen kb. 10 millióan beszélik.

(Via BBC)

Promóció

X
X