Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ezentúl nem Man Booker-díjnak fogják hívni a Man Booker-díjat

Ezentúl nem Man Booker-díjnak fogják hívni a Man Booker-díjat

Új főszponzort keres a Man Booker-díjat gondozó alapítvány, miután a legrangosabb brit irodalmi elismerést 2002 óta támogató Man Group befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport bejelentette, nem finanszírozza tovább az évenként odaítélt díjat.

- hirdetés -

A nagy-britanniai székhelyű cég közlése szerint az idei lesz az utolsó év, hogy a szokásos 1,6 millió fonttal (586 millió forint) támogatja a Man Booker-díj és társdíja, a Nemzetközi Man Booker-díj átadását.

A Man Group 2002 óta nagyjából 25 millió fonttal támogatta az irodalmi elismeréseket és a Booker Prize Foundation egyéb tevékenységeit.

- hirdetés -

„A Man Group egy kiváló és nagyon nagylelkű szponzor volt” – húzta alá vasárnapi közleményében Helena Kennedy, az alapítvány elnöke, hozzátéve, hogy már tárgyalásokat folytatnak egy lehetséges új szponzorral, és bízik benne, hogy 2020-ra biztosítva lesz a támogatás. „Addig is a két elismerést a szokásoknak megfelelően átadjuk” – fűzte hozzá Kennedy.

Az 1968-ban alapított, először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. A cégnek neve ellenére (book: könyv) semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz. A Man Group megtartotta az elismerés eredeti támogatójának nevét is; innen a jelenleg használatos Man Booker elnevezés.

A díjat annak idején azzal a céllal alapították, hogy az angol nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló tekintélyű elismerésben.

A kitüntetést korábban Nagy-Britannia, Írország és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak szerzői kaphatták. Ezt a földrajzi megkötöttséget azonban 2013-ban eltörölték, és azóta már csak az a feltétel, hogy a díjazott művet angolul kell megírni, és a könyvnek meg kell jelennie az Egyesült Királyságban.

A befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport, valamint az irodalmi élet szereplőinek viszonya nem volt felhőtlen az utóbbi időben.

Sebastian Faulks brit regényíró tavaly „ellenségnek” nevezte a Man Groupot, és hevesen bírálta a cég szponzori tevékenységét.

„Ezek nem olyan emberek, akiknek irodalmi díjakat kellene támogatniuk, hanem olyanok, akiket kritizálni kellene az irodalmi díjakkal” – fogalmazott Faulks.

Mindezek ellenére, a Man Group közleményében úgy fogalmazott, hogy megtiszteltetés volt az irodalmi díj támogatása és hozzátette, hogy a jövőben a vállalat, valamint a pénzügyi szolgáltatások és a technológiai ipar sokszínűségének fejlesztésére fordítja a szponzorálásra szánt pénzösszeget.

Ide kapcsolódik:
Először kapta északír szerző a legrangosabb brit irodalmi elismerést

Tavaly először kapta észak-írországi szerző a Man Booker-díjat, Anna Burns személyében, aki a Bajok (The Troubles) néven emlegetett, három évtizedes észak-írországi fegyveres felekezeti konfliktus idején játszódó, Milkman című kötetéért kapta meg az 50 ezer font (18,3 millió forint) pénzjutalommal járó elismerést. A díj szűkített listáján szereplő írók mindegyike fejenként 2500 fontot kap. A korábbi díjazottak között szerepel William Golding, Salman Rushdie, John Maxwell Coetzee, Penelope Lively, Kazuo Ishiguro, Allan Hollinghurst és George Saunders is.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.