Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Középkori Szent László-freskót tártak fel Marosvásárhelyen

Középkori Szent László-freskót tártak fel Marosvásárhelyen

A lovagkirály legendáját ábrázoló freskórészleteket találtak a marosvásárhelyi Vártemplom felújítása során. A néhány napja felfedezett töredékek különlegessége, hogy Erdélyben korábban csak falusi templomokban találtak hasonló ábrázolást, a lelet ráadásul a Vártemplom építésének vélt idejét is módosítja.

- hirdetés -

Augusztus óta zajlik a marosvásárhelyi Vártemplom felújítása, és azóta sorra a templom és a város történelmére vonatkozó fontos leletek kerülnek elő. A legutóbbi a templom északi falának restaurálása során felfedezett hatalmas, csaknem 15 méter hosszú, Szent László legendáját ábrázoló freskórészlet.

A monumentális falfestményen életnagyságúnál nagyobb figurák láthatók, és az eddig látható részletekből is egyértelmű, hogy a lovagkirály attribútumairól van szó.

- hirdetés -

A feltárást vezető restaurátor, Kiss Loránd szerint a festmények a 14. század végére, a 15. elejére datálhatók, így megdőlni látszik az az elképzelés, amely szerint a Vártemplom a 15. század elején épült.

„A munka java még ezután következik. A freskókat egyelőre csak megtaláltuk, ez körülbelül annyi, mint amikor egy beteget felvágnak, s megmondják, mi baja van. Igazából ezek a freskórészletek még nem is látványosak, ilyen roncsszerűek, nehezen értelmezhetők. Az már viszont látszik, hogy bár töredékesek, elég látványos dolgot lehet kihozni belőlük. Azért is vannak rossz állapotban, mert a templom leégett az 1600-as években, ugyanakkor jelentős ideig fedél nélkül is volt, és ez azért meglátszik a falképeken” – nyilatkozta a liget.ro portálnak a feltárást vezető restaurátor.

Ide kapcsolódik:
Közel 2000 éves síremlékeket találtak Izraelben

A freskórészletek további jelentőségét az adja, hogy a középkori Erdély első olyan Szent Lászlót ábrázoló falképéről van szó, amely városi környezetből került elő, hiszen eddig általában falusi templomokból ismerünk hasonló ábrázolásokat.

(Via liget.ro)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.