Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Londonban állítják ki Tutanhamon kincseit

Londonban állítják ki Tutanhamon kincseit

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ősszel a Saatchi Galériába érkezik idén az egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből összeállított nemzetközi vándorkiállítás.

A tárlat premierje tavaly márciusban volt a Los Angeles-i California Science Centerben, ahonnan a párizsi La Villette kulturális központba költözik át idén márciustól szeptemberig. London lesz a tíz várost érintő vándorkiállítás harmadik állomása. A Tutanhamon, az arany fáraó kincsei című tárlaton 150 tárgy lesz látható, amelyek közül 60 először hagyta el Egyiptom földjét.

Ide kapcsolódik:
Megújult, modern körülmények között látogatható Tutanhamon fáraó sírja

A kiállított tárgyak között szerepel egy aranyból készült – a kanópusz-felszerelések közé tartozó – miniatűr koporsó, amely Tutanhamon mumifikált gyomrát őrizte, valamint egy Kr. e. 1336–1326-ból való 5 centiméteres aranyszobor, amelyről a kutatók ma már úgy vélik, hogy Tutanhamont, nem pedig nagyapját ábrázolja, ahogy azt korábban feltételezték a tudósok.

A Kr.e. 1342 és 1324 között élt és fiatalon meghalt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében, 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg.

Carter és csapata aprólékos gondossággal dokumentálta a mintegy 5400 tárgy, köztük bútorok, fegyverek, ruházatok, edények, ételek, szekerek és kultikus tárgyak megtalálási helyét és kinézetét.

A vándorkiállításból befolyó összeget a várhatóan 2020-ban megnyíló kairói Nagy Egyiptomi Múzeum támogatására fordítják.

A vándortárlatot követően a kiállítási tárgyak visszakerülnek Egyiptomba és a múzeum állandó kiállításán fognak szerepelni.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X