Papageno Radio
Intermezzo Negyedik alkalommal rendezik meg a GetCloser Jazz Fesztivált

Negyedik alkalommal rendezik meg a GetCloser Jazz Fesztivált

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Március 29-31. között negyedik alkalommal kerül sor a GetCloser Jazz Festre a MOM Kulturális Központban.

2016-os megalapítása óta a háromnapos GetCloser Jazz Fest Magyarország prémium jazz fesztiváljai közé nőtte ki magát. Közülük is a fellépők névsorával emelkedik ki: a hazai jazzélet meghatározó alakjai mellett olyan világsztárok léptek már fel, mint Billy Cobham, Richard Bona, Trilok Gurtu, Paolo Fresu, Omar Sosa, Ron Carter, Richard Galliano, John Scofield, Erik Truffaz, Nicholas Payton, James „Blood” Ulmer, valamint Lizz Wright.

Az idei program szintén a legkiválóbb művészeket hozza:

Tóth Viktor – forrás: GetCloser

A Tóth Viktor & Mahasimbadavi Players egyik legutóbbi koncertjéről a sajtó így írt: „Ha ez a jazz jövője, akkor alig várjuk”. Valószínűleg ezen az estén sem lesz másként, ahogy írják: „Tóth Viktor művészete maga a szabadság, kötöttségektől mentes örvénylő zenefolyam”, ha pedig megnézzük kik is a partnerei ebben a formációban, biztosak lehetünk, hogy valami izgalmas, impulzív, szabad áramlásban lesz részünk. Bart Maris a belgák ikonikus trombitása repít, ámulhatunk azon, hogy hányféle sound jelenhet meg a zenei térben… Az afrojazz ritmusról – az általunk jól ismert, ma Párizsban élő – Szandai Mátyás bőgős, a tört ritmusok energiájáról, Viktor zenakaraiban 13 éves kora óta játszó „csodadobos” Hodek Dávid gondoskodik. És aki soha nem volt tájakra repít minket beszédével, spoken word betéteivel: Simple One raper Berlinből. Lemezbemutató koncert. De ez esti zenei törekvésük sem lesz más mint máskor: ’nem volt, nem lesz’ zenét játszanak, mi egyszeri és megismételhetetlen, pillanatba szőtt.

Kenny Garrett – Jimmy Katz

Néhány évvel ezelőtt a Washington Post kritikusa fogalmazta meg találóan: „Kenny Garrett koncertjei előtt viharjelzést kellene fellőni.” Kenny Garrett vitathatatlanul a világ egyik legjobb szaxofonosa. Az igen sajátos hangszínnel, stílussal rendelkező amerikai zenész a jazz talán legnagyobb hatású alakja Miles Davis zenekarában, a „Mester” mellett vált igazi világsztárrá. Legendás felelgetős együtt játékuk, Garrett lenyűgöző, erőteljes szólói már most a jazz-történet legjobb, maradandó pillanatai közé tartoznak. Szédületes pályafutása 18 évesen Duke Ellington zenekarában indult és Miles Davis, Art Blakey, Pharao Sanders, Marcus Miller, John Mclaughlin, Pet Metheny, Herbie Hancock, Branford Marsalis, John Scofield és Michael Becker mellett folytatódott, hogy csak a legfontosabb neveket említsük. De zseniális játékát megcsodálhatjuk akár Sting vagy a Grammy-díjas Five Peace Band lemezein.

Mózes Tamara – GetCloser

„Lágy és ugyanakkor intenzív aurába lépünk… Tamara a közönséget megragadja és magával viszi saját csodavilágába. Egyszerre modern és klasszikus, számos utalással, és mindeközben végig meggyőző technikával.” Mózes Tamara a budapesti Zeneakadémián zongoraművészként, majd Párizsban ill. Belgiumban jazzének- és improvizáció szakon diplomázott. 2011-ben a Francia Állam ösztöndíjasa, 2015-ben a Magyar Állam Lakatos Ablakos Dezső jazz-ösztöndíjasa. 2017 nyarán a Crest Jazz Vocal Competition (F) nemzetközi zsűrijének tagja volt. Tamara az est első felében új anyagát, a különböző országok népzenéjét jazzel ötvöző „Cross-Folk”-ot mutatja be szólóban. Az énekre-zongorára-looperre írt dalciklus 6 nyelven szól a közönséghez.

A műsor második részében a rendkívüli dobos, Benkó Ákos csatlakozik a produkcióhoz. A duó saját zenével és jazz-átdolgozásokkal, invenciózus egymásra-hangolódással kalauzolja tovább a közönséget. Játékukat különleges kreativitás és energia jellemzi.

Patricia Barber – fotó: Jimmy Katz

A kortárs jazz egyik poétikus különutas énekesnője Patricia Barber, aki lenyűgöző előadóként és briliáns komponistaként egyaránt kitüntetett figyelmet vívott ki magának. A melodikus zenei világot sötét tónusú, misztikus alt hanggal és merész zongorajátékkal párosító művész fellépései és új lemezei világszerte eseményszámba mennek. Patricia Barber a 2019 tavaszán megjelenő Higher című lemezét bemutató turné első európai állomása lesz a budapesti koncert.

Tóth Evelin zenekara főként saját szerzeményeket játszik, de forrásként előszeretettel nyúlnak főként hazai, illetve a világ különböző részeiről származó népdalokhoz is. Előadásukban hol a fado és a magyar népzene melankóliája, hol a flamenco vagy a szefárd népzene forró szenvedélyessége kerül előtérbe, de az egyértelműen tetten érhető stílusjegyek – jazz, világzene, pop,elektro- ellenére az együttes mégis egy megújított zenei nyelvet beszél, így feldolgozásaikban is izgalmas és összetéveszthetetlen hangzást hoznak létre. Tóth Evelin a klasszikus (opera), és a különböző tradicionális énektechnikák (dél-indiai, afrikai, szefárd) és a szabad zene (Mediawave szabad zenei workshopok William Parker és Hamid Drake vezetésével) párhuzamos tanulása során alakította ki saját stílusát.

Tóth Evelin és Ewina – forrás: GetCloser

Számos lemeze közül kiemelkedik a Let Him Kiss Me című 2010-es szólóalbuma, amelyet Hamid Drake, Dresch Mihály, Fassang László és Lantos Zoltán közreműködésével készített. Az énekesnő 2014-ben a Müpában nagy sikerrel mutatta be Maya című lemezét, ahol Maria Joao világhírű avantgárd portugál énekesnővel közösen léptek színpadra. 2017-ben lett teljes a zenekar Mogyoró Kornél és Frankie Látó közreműködésével és vette fel az Ewiva nevet, mely az énekesnő becenevéből és olasz kötődésekből született, jelentése: Hurrá!

Mogyoró Kornél, a kitűnő ütős, dobos és dalszerző, számos magyar pop-rock zenekarban közreműködött, mint session zenész, mintegy hetven lemezen hallható játéka. A pop zene mellett a jazz és a világzene tekintetében is az élvonalban tartják számon. A magyar és nemzetközi zenei élet számtalan reprezentánsával dolgozott, dolgozik, úgy, mint Quncy Jones, Richard Bona, Per Mathisen, Benjamin Herman, Raynald Colom, Paulo Russo, Martin Shaw, Vincent Mascart, or „Dhoad” Gipsies Of Rajastan. 2013 óta a Roland HPD – 20 digitális kézi ütőhangszer nemzetközi endorsere. 2014 óta Meinl Percussion és Meinl Cymbals nemzetközi endorser.

Ide kapcsolódik:
Ők kapják az idei a Gramofon-díjakat

Frankie Látó jazzhegedűs, a magyar és a nemzetközi jazzélet egyik kulcsfigurája. Ars poetikája az egyedi muzikális atmoszférák megteremtése és a klasszikus és jazz zenei tanulmányok, tapasztalatok felhasználásával a két műfaj határterületén improvizált zenei alkotás létrehozása. itthon szinte mindenki, a nemzetközi nevekből csak párat említve Joe Murányi, Dave Samuels, Sam Rivers, Mike Stern, vagy Didier Lockwood voltak zenésztársai. A zenekar tradicionális hagyományokra épülő kortárs könnyűzenei programja 2018-ban Olaszországban is nagy sikerrel mutatkozott be.

A zongorista Omar Sosa és a hegedűs-énekes Yilian Cañizares találkozásából egy csodálatos és nagyon személyes album született Aguas címmel. Mindketten olyan kubai művészek, akik szülőhazájuktól távol élnek, mégis a gyökereiket és hagyományaikat értelmezik finom és egyedülálló módon. A hol dühös, hol érzéki dalok csodálatos keverékei az afro-kubai tradicionális muzsikának, valamint a nyugati klasszikus zenének és a jazznek. A budapesti lemezbemutatón a duóhoz csatlakozik a kiváló venezuelai ritmushangszeres, Gustavo Ovalles.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X