Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 700 darab mosolygó Beethoven-szobor került a bonni Münsterplatzra

700 darab mosolygó Beethoven-szobor került a bonni Münsterplatzra

Ottmar Hörl egyenként 1 méter magas, arany és zöld színű szobrai azért kerültek Bonn központjába, mert Beethoven itt látta meg a napvilágot 1770-ben, tehát éppen jövőre lesz születésének 250. évfordulója.

- hirdetés -

A konceptuális művészet német képviselője, Ottman Hörl többek között már Luther Márton és Richard Wagner alakját, valamint Albrecht Dürer középkori német festő világhírű Mezei nyúl című képét is szoborba öntötte. A Beethoven-szobrocskák különlegessége, hogy mindannyian mosolyognak: az installáció ezzel utal Beethoven egyik legismertebb szerzeményére, a IX. szimfónia Örömódaként ismert utolsó tételére, emellett Hörl úgy gondolta, hogy itt az ideje megváltoztatni az emberek fejében a zsémbes, mogorva Beethovenről kialakult képet.

- hirdetés -

Ludwig van Beethoven (1770-1827) szülőháza (Beethovenhaus) a Bonngasse 20. alatt található, ahol életének első négy esztendejét töltötte, a Münsterplatzon pedig egy emlékére állított bronz szobor, Ernst Hähne alkotása látható, melyet 1845. augusztus 12-én lepletek le. A műemlék árának ötödét Liszt Ferenc adományozta a városnak. A szoboravató után több órás koncertet tartottak, sok szólistával. Liszt vezényelte az V. szimfóniát, és a zongoránál ült az 5. zongoraversenynél.

Beethoven szülőháza és szobra Bonnban

Sajnálatos tény, hogy két nappal a kihelyezés után két szobrot már el is tulajdonítottak, amelyekből eddig csak egy került vissza a helyére. A város vezetése az incidens után az installáció megerősített védelmét jelentette be, vagyis ezentúl az éjszakai órákban már nem sétálhatunk az egyébként ingyenesen látogatható kiállítás szobrai között.

A tervek szerint ugyanakkor a Beethoven-szobrokat, amelyek május 17-től láthatóak, meg lehet vásárolni, és az installáció végeztével haza is lehet őket vinni.

(Via The Strad)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!