Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Várjon Dénes Schumann összes zongorás kamarazenei művét bemutatja a Zeneakadémián

Várjon Dénes Schumann összes zongorás kamarazenei művét bemutatja a Zeneakadémián

Május 25-én és 26-án Várjon Dénes zongoraművész a Zeneakadémián annak a hat koncertből álló különleges sorozatnak az utolsó hangversenyein lép a magyar közönség elé, amelyen eljátssza Schumann összes zongorás kamarazenei darabját, Tabea Zimmermann brácsaművész és Jörg Widmann klarinétművész közreműködésével. Triójuk nemrég rangos elismerést vehetett át: Es war einmal (Egyszer volt) című lemezükért az idei Nemzetközi Komolyzenei Díjak (International Classical Music Awards) kamarazenei kategóriájában nyertek, az albumon Schumann-művek és Widmann új szerzeménye hangzik el.

A luzerni Kongresszusi és Kultúrközpontban átadott elismerésnek különleges rangja van a komolyzenei lemezekért járó díjak között, ugyanis nem egy-egy ország kritikusai, szakértői ítélik oda (mint a brit Gramophone, a német Opus Klassik vagy a francia Diapason d’Or esetében), hanem tizenhét országból válogatott nemzetközi zsűri. Így ez a világ vezető, független hanglemezszakmai díja, és a döntést nem befolyásolják üzleti-kereskedelmi szempontok. A tizenhat kategóriában odaítélt díjra egyébként összesen 316 felvételt jelöltek.

- hirdetés -

„Különösen fontos számomra, hogy ezt a rangos elismerést egy olyan felvételért kaptuk, amelyen Schumann csodálatos kamaraművei szerepelnek, valamint egy olyan mű is felhangzik, amelynek nagyon személyes háttere van. Jörg Widmann ugyanis a klarinét-brácsa-zongora szerzeményét Tabea Zimmermann-nal közös triónknak írta” – mondja Várjon Dénes a nemrég átvett díjukról.

- hirdetés -

A Liszt-, Bartók–Pásztory- és Prima-díjas zongoraművész és társai Es war einmal (Egyszer volt) című lemezükkel az idei Nemzetközi Komolyzenei Díjak (International Classical Music Awards) kamarazenei kategóriájában nyertek. A Myrios kiadónál tavaly megjelent albumon a trió Schumann és Widmann műveit szólaltatja meg. Várjon Dénes hozzátette, Widmannt saját elmondása szerint főképpen közös zenéléseik és – mivel ez a mű Schumann-hommage – mindhármuk Schumann iránti rajongása inspirálta.

Ide kapcsolódik:
Várjon Dénes átvette a legrangosabb nemzetközi komolyzenei hanglemezdíjat

Az International Classical Music Awards legutóbbi magyar kitüntetettje Boldoczki Gábor trombitaművész volt, aki 2017-ben a kortárs kategóriában az Oriental Trumpet Concertos című lemezéért vehette át a díjat. Az albumon mások mellett Penderecki és Hacsaturján műveit játssza a Sinfonietta Cracovia közreműködésével, Jurek Dybal vezényletével. Egy évvel korábban pedig a történeti felvételek kategóriában kapott díjat az az album, amely a Luzerni Fesztiválokon rögzített koncertek közül Fischer Annie 1960-as fellépését tartalmazza (Schumann zongoraversenyét játssza a Philarmonia Orchestra közreműködésével, Carlo Maria Giulini vezényletével), valamint egy 1962-es hangversenyt, amelyen Széll György vezényletével Leon Fleischer és a Svájci Fesztiválzenekar Beethoven 2. zongoraversenyét tolmácsolja.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.