Papageno Radio
Folk Magyar népzenei koncert lesz a Carnegie Hallban

Magyar népzenei koncert lesz a Carnegie Hallban

Különleges magyar zenei produkcióval ismerkedhet meg a New York-i publikum, a Carnegie Hallban ugyanis május 20-án 18 magyar művész lép fel – adta hírül Vincze Máté kulturális tanácsos, a New York-i magyar kulturális központ igazgatója.

Ezúttal a New York jazzklubjaiban ismert és elismert Pankovits Nikolett magyar-amerikai jazzénekes hozza el az öt magyar történelmi tájegység páratlan gazdagságú népzenéjét az amerikai város világhírű előadótermébe.

Pankovits Nikolett és zenésztársai – forrás: .facebook.com/NikolettPankovits

A Carnegie Hallban az énekesnővel együtt még 17 magyar művész lép fel, köztük Goldea-Raksányi Boglárka népdalénekes, Polonyi Artemisz Fulbright-ösztöndíjas énekes, Nagy Ildikó népdalénekes, aki egyúttal a New York-i Magyar Ház igazgatója is.

Az autentikus magyar népzenéből a hosszú éveken keresztül Erdélyben élő, amerikai származású Jake Shulman-Ment hegedűs tart bemutatót, és szintén népzenei dallamokat szólaltat meg a felvidéki magyar népzene szlovák származású rajongója, Branislaw Brinarsky nagybőgős és a háromhúros kontrán játszó Székely Áron. A kooprodukcióban részt vesz Angyal Laura, Bányai Réka, Cserjési Kinga, Harsáczki Kata énekesek is. A zenekarral fellép Takácsy Dénes néptáncos is.

Vincze Máté kiemelte, hogy a magyar népzene új, az amerikai fül számára is érthető és kedvelhető előadás várható, amelyre már minden jegy elkelt. Az érdeklődés nem meglepő, hiszen New York komolyzene-rajongó közönsége ismeri és nagyra becsüli Bartók Béla és Kodály Zoltán népzenei gyűjtéseit, ráadásul a Carnegie Hall az idén tavasszal már számos kiemelkedő magyar komolyzenei bemutatónak adott otthont. Telt ház előtt lépett fel többek között a Budapesti Fesztiválzenekar.

Ide kapcsolódik:
Itt hallgathatja vissza a Budapesti Fesztiválzenekar New York-i koncertjét

„Az idén tavasszal a Carnegie Hall akár kitűzhette volna a magyar zászlót is” – fogalmazott Vincze Máté. A kulturális tanácsos egyúttal emlékeztetett arra is, hogy tavaly novemberben a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett szerepelt a metropoliszban, és nagy sikere volt a Magyar Kulturális Központ szervezte High Note Hungary című komolyzenei koncertsorozatnak is.

(Via MTI)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!