A Vienna Classic Strings különdíjában részesült Kokas Dóra

Kokas Dóra - fotó: Kondella Misi

A bécsi Vienna Classic Strings verseny döntőjében szoríthattunk Kokas Dórának, aki a cselló kategóriában orosz, német, dél-koreai, kanadai, kínai és osztrák művészekkel versenyzett május 17-én. Kokas Dóra a kötelező kortárs mű, az ukrán Alexey Shor egy darabjának előadásáért érdemelt különdíjat.

Kokas Dóra a fináléban Alexey Shor Musical Pilgrimage című darabja mellett Sosztakovics I. gordonkaversenyét játszotta a Mozart Collegium Wien Zenekarral.

A fiatal művész 2016-ban diplomázott a Zeneakadémián, ahol Perényi Miklós volt a mestere. Fiatal kora ellenére rendkívül tapasztalt kamarazenész, tizenhét évesen kezdett vonósnégyesezni a Kelemen Kvartett csellistájaként, amellyel többek között olyan versenyeken nyertek első helyezést, mint a világ egyik legnagyobb kvartett megmérettetéseként számon tartott Premio Paolo Borciani Verseny vagy a Pekingi Nemzetközi Vonósnégyes Verseny.

Ide kapcsolódik:
Megújult arculattal hirdetette meg idei programját a Fesztivál Akadémia

Kamarazenészként olyan partnerekkel játszott és játszik rendszeresen együtt, mint Joshua Bell, Pekka Kuusisto, Nicholas Altstaedt, Maxim Rysanov, Vilde Frang, José Gallardo vagy Frankl Péter.