Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Testközelben a Zeneakadémia felújított Voit-orgonája

Testközelben a Zeneakadémia felújított Voit-orgonája

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Aki lemaradt a Zeneakadémia felújított Voit-orgonájának első, teltházas koncertjeiről az Orgonaavató bérletben, izgalmas előadók műsorait élvezheti annak folytatásaként, az Orgona a Központban bérlet őszi koncertjein. Iveta Apkalna Bach, Mendelssohn és kortárs lett orgonaszerzők darabjait szólaltatja meg, Martin Schmeding élet és halál kérdéseit járja körül, Virágh András Gábor és Horváth Márton Levente pedig Hans Koessler szellemét idézik meg a hangszerek királynője segítségével.

Liszt Ferenc születésnapján, október 22-én szólalt meg tavaly újra nagyközönség előtt a budapesti Zeneakadémia Nagytermében a felújított Voit-orgona, amelyet kilenc éven át tartó munka és összefogás eredményeként állítottak vissza eredeti pompájába. Az Orgonaavató bérlet az orgonamuzsika évszázadokon átívelő repertoárját vonultatta fel a Zeneakadémia tanárainak tolmácsolásában, az Orgona a Központban bérlet pedig különleges műsorokban mutatja be a 111 éves koncertorgona patinás hangzásvilágát.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
„Az új orgona minden várakozást fölülmúlt" - interjú Fassang Lászlóval és Szabó Balázzsal

Iveta Apkalna, a hamburgi Elbphilharmonie rezidense hangversenyén Bach két kompozíciója mellett Johann Gottfried Müthel szerzeménye, a Bach-hagyományokat romantikus gondolatvilággal társító Mendelssohn szonátája, és két kortárs lett zeneszerző műve is elhangzik. Martin Schmeding élet és halál kérdéseit járja körül műsorában az Új Liszt Ferenc Kamarakórus közreműködésével. A bérlet harmadik koncertjén Virágh András Gábor és Horváth Márton Levente fiatal orgonaművész-zeneszerzők Hans Koessler, a Zeneakadémia egykori orgona- és zeneszerzéstanára szellemét idézik meg a mester műveivel és saját szerzeményeikkel.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X