Papageno Radio
Intermezzo Új művészeti vezető érkezik a MÁV Szimfonikusokhoz

Új művészeti vezető érkezik a MÁV Szimfonikusokhoz

A hatalmas sikerrel lezajlott kéthetes Japán-turnéról május 31-én hazaérkezett MÁV Szimfonikus Zenekar új művészeti vezetővel és vezető karmesterrel indítja következő szezonját. Csaba Pétertől, aki 7 éve képviselte a Zenekar szakmai arculatát, az izraeli születésű Daniel Boico veszi át az együttes művészeti vezetését. A Zenekar 2019-2020-as évada a jubileumok jegyében telik. Az együttes 2020. május 1-jén ünnepli megalakulásának 75. évfordulóját, ebből az alkalomból pedig a 250 éve született Beethoven valamennyi szimfóniáját, minden versenyművét és legnagyobb oratorikus művét is színpadra viszik a szeptemberben induló évadban.

Hatalmas siker Japánban

Az együttes kéthetes japán útjáról május 31-en tért haza, ahol legfontosabb koncertjét az ország egyik leghíresebb koncerttermében, a Suntory Hallban adta. A hét hangversenyből álló turné minden állomásán teltházzal és hatalmas lelkesedéssel fogadták a magyar együttest, akiket minden helyszínen Kobajasi Kenicsiró, a MÁV Szimfonikusok tiszteletbeli vendégkarmestere vezényelt. A turné nem csak zenei és szakmai, hanem kultúrpolitikai  szempontból is kiemelkedő jelentőségű volt. A sorozat tokiói állomásán részt vett a két ország nagykövete, valamint Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár is, aki a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok emlékéve legjelentősebb eseményeként méltatta a zenekar fellépéseit Japánban és az ország egyik legjobb zenekarának nevezte a MÁV Szimfonikus Zenekart. Dr. Palanovics Norbert, Magyarország japán nagykövete élete egyik legjobb koncertjének titulálta az estét. A turné egyik állomása Iwaki, Kobajasi Kenicsiró szülővárosa volt, ahol a helyiek élő sorfallal köszöntötték a zenekart, ahol a mester az alkalomra írt új művét is bemutatta a zenekar.

Ide kapcsolódik:
Csaba Péter: „Közel áll hozzám a bartóki parlando, az igazi erdélyi beszéd"

75 éves a MÁV Szimfonikus Zenekar

A jövőre 75 éves zenekart 1945-ben, a második világháború végnapjaiban alapította Varga László, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. akkori elnök-vezérigazgatója azzal a céllal, hogy a vasút kultúrát is szállítson. Meggyőződése volt ugyanis, hogy a békekötés után nemcsak építőanyagra és élelmiszerre lesz szükség, hanem a háború okozta lelki sebek orvoslására is. Úgy vélte, egy országjáró zenekar sokat tehet ezért. Az évforduló napja május elsejére esik; ekkor szólalt meg először a vasutas fúvós zenekarokra épülő formáció a MÁV Zenekaraként. Az ezt követő hónapokban Szőke Tibor, az első vezető karmester valódi szimfonikus társulatot formált a javarészt amatőr zenészekből, egyre több magasan képzett muzsikust kötve a társulathoz. A zenekar idővel az ország egyik legismertebb művészegyüttesévé vált, amelynek nemzedékek köszönhetik első komolyzenei élményüket.

Bérletek a jubileumi évadra és Open Day

A MÁV Szimfonikusok jubileumi évadára, június 3-tól újíthatók és válthatók bérletek a régi és az új bérlők számára, de előtte még, június 2-án, vasárnap újra megrendezik Open Day címmel a zenekar belvárosi minifesztiválját. A belváros és a Palotanegyed hat kertjében és terén várják majd a zenészek kamarazenével, ajándékokkal, információkkal, beszélgetéssel az érdeklődőket, hogy aztán este 20 órától a Nemzeti Múzeum megújult kertjében egy ingyenes koncerttel nyissák meg a bérletezési időszakot.

A jubileumi évad műsora és vendégei

A jubileumi évadban a zenekar Beethoven születésének 250. évfordulója tiszteletére a szerző valamennyi szimfóniáját és versenyművét, valamint legnagyobb oratorikus műveit is műsorra tűzi. Különleges estének ígérkezik a Szőke Tibor Mesterbérlet márciusi előadása, amikor Kovács János vezényletével Beethoven utolsó hatalmas művét a Missa Solemnist tűzi műsorára a zenekar, melyet teljességében igen ritkán hallani koncertszínpadon. A Mesterbérlet további előadásain a Müpában Beethoven kiemelkedő műveivel találkozhat majd a közönség, olyan szólisták interpretálásában, mint Makszim Vengerov vagy Kobajasi Kenicsiró, de a hazai zenei élet legnagyobb reménységei Devich Gergely, Ránki Fülöp, Balogh Ádám és Pálfalvi Tamás is a közönség elé lépnek majd. A zeneakadémiai sorozatok, valamint az Olasz Kultúrintézetben megrendezett bérleti előadások továbbra is várják a zenekar régi és új közönségét. Meghívást kaptak ebben az évadban többek között Kirill Troussov, Josef Špaček és Roberto González-Monjas hegedűművészek, Andrei Ioniță és Várdai István csellisták, valamint Várjon Dénes, Frankl Péter és Dubravka Tomšič zongoraművészek.

Új művészeti vezető: Daniel Boico

Az elmúlt hét évet a zenekarnál Csaba Péter neve fémjelezte. A Franciaországban élő karmester a következő évadtól állandó vendégkarmesterként működik tovább a zenekar mellett, helyét egy új művészeti vezető, és ezzel együtt egy újfajta vezetési szemlélet veszi át. A zenekarhoz szerződik Daniel Boico, izraeli származású, Párizsban és az USA-ban felnőtt, Szentpéterváron tanult és a világ legnagyobb zenekarainál vezényelt, fiatal dirigens.

Daniel Boico, karmester

Tel Avivban született 1969-ben, muzsikus szülők gyermeke. Apja hegedűművész, az Orchestre de Paris koncertmestere volt. Boico gyermekéveit Párizsban és az USA-ban töltötte, előbb énekesnek készült, azután tért át a karmesteri pályára. A Szentpétervári Konzervatóriumban a legendás hírű Ilja Musin tanítványa volt (több híres orosz karmester, köztük Valerij Gergijev is nála tanult). Döntőbe került és díjnyertes volt az Antonio Pedrotti és a Prokofjev Nemzetközi Karmesterversenyen. 1995 óta vezényel, sok zenekarnál vendégszerepelt, a világ minden táján, többek között a Londoni Royal Filharmonikusoknál, a Berlini Rádió Zenekaránál és a Német Szimfonikus Zenekarnál, az Izraeli Filharmonikusok, a Moszkvai Filharmonikusok és a Taipeji Filharmonikus Zenekar hangversenyein. Fellépett többek között a Berlini Filharmónia Nagytermében, a Carnegie Hallban, a Chicago Symphonic Centerben, San Franciscóban, Tel Aviv-ban, Nürnbergben, Mexikóban, Abu Dhabi-ban, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban. 2009-től 2011-ig a New York-i Filharmonikusok asszisztens karmestere, egy alkalommal Kurt Masur helyett vezényelt egy hangversenyt. Riccardo Muti váltó-karmestere volt a Chicagó-i Szimfonikus Zenekar ázsiai turnéján, ugyanennél a zenekarnál asszisztens volt Daniel Barenboim, Pierre Boulez és Zubin Mehta mellett. Jelenleg a Dél-Afrikai Köztársaság 600 000 lakosú nagyvárosa, Durban Filharmonikus Zenekarának első karmestere.

Boico személyében olyasvalaki csatlakozik az együtteshez, aki nem csak karmesterként vesz majd részt a zenekar munkájában, hanem ismeri a nagymúltú amerikai szimfonikus zenekarok menedzsmentjének működését is. Ezen tapasztalatait felhasználva egy az eddigieknél dinamikusabb, jövőbe mutató és korszerű vezetést kívánnak kialakítani az együttesnél.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!