Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Új helyszínekkel bővült a Zenélő Budapest sorozat

Új helyszínekkel bővült a Zenélő Budapest sorozat

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Millenáris park, a budai Vár Hollós kapuja, a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézó-terasza, a Március 15. tér és a Szépművészeti Múzeum is új helyszínként kapcsolódott be idén a Zenélő Budapest sorozatba, amely mintegy 600 ingyenes szabadtéri minikoncerttel várja Budapest-szerte a közönséget június 1. és augusztus 18. között.

- hirdetés -

„Nagy kihívás ez a sorozat mindannyiunk számára, de komoly lehetőség is, a magyar népzene, a klasszikus, és idéntől már a jazz, a szakrális és a kávéházi zene bemutatására is” – fejtette ki Bán Teodóra, a programot szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője. A főszervező kiemelte, hogy az ötödik éve megszervezett sorozat célja, hogy tartalmas és minőségi zenei élményt nyújtson a nyár folyamán Budapest emblematikus helyszínein.

- hirdetés -

ZB-2019

Immáron ötödik évadját kezdi programunk, a zene varázslatával életre keltve városunk történelmi tereit. Ingyenes koncertjeink idén már 16 helyszínen csendülnek fel a nyár folyamán közel 600 alkalommal, június 1. és augusztus 18. között.Az évek során több műsorunk is szinte elválaszthatatlan részévé vált Budapest nyári életének. Ide sorolhatjuk többek között a Margitsziget Zenélő Kútját, a Műcsarnok oszlopcsarnokát, a Szent István Bazilikát, a Várkert Bazárt és a Vajdahunyadvár csodálatos környezetét is. Ezek számára folyamatosan bővülő saját repertoár születik, melyek tökéletesen illeszkednek az adott épületek múltjához, a zeneirodalom legszebb alkotásait vonultatva fel.Tavalyi különleges performanszunk nagy sikere igazolja folytatását, mely a főváros egyik legszebb pontján, a Budai vár Savoyai teraszán található meg szombatonként, festőművész akadémisták és jazz gitárosok közös improvizációjával.Idén tematikus helyszíneken is várjuk az érdeklődőket. Interaktív gyermekkoncertek, fiatal könnyűzenei együttesek, szakrális zene, nosztalgikus dallamok és számos világszínvonalú jazz formáció előadása szerepel kínálatunkban.Külön öröm számunkra, hogy újonnan megvalósuló koncertsorozatainkat immáron a Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Millenáris Park és a Hegyvidéki Kulturális Szalon is vendégül látja.Előadásainkat az idelátogató turistákon kívül városunk lakói is szívükbe fogadták. Fellépő művészeink hazánk legrangosabb zenekarainak, együtteseinek tagjai, szólistái, emellett fontosnak tartjuk, hogy teret adhassunk a tehetséges új generációk számára is.A Zenélő Budapest programsorozat egyedülálló kezdeményezésnek számít a világban a mai napig. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen értéket tarthatunk életben, évről évre azon munkálkodva, hogy méltóképp mutathassuk be zenei kultúránkat a főváros gyönyörű épületei közöttGötz Nándor – művészeti vezető

Közzétette: Zenélő Budapest – 2019. május 11., szombat

Bán Teodóra elmondta, hogy a minikoncertek klasszikus utcazenélésnek tekinthetők, hiszen ezek segítségével a természetes zenei élményt szeretnének átadni az embereknek. Emellett a koncerteket úgy osztották fel,

hogy a zene révén lehessen felfedezni a főváros legszebb részeit.

A sorozat fellépői a történelmi színhelyekhez köthető, erre az alkalomra készült kamarazenei műsorokkal készülnek, amelyek a zeneirodalom remekeiből, többek között Liszt, Erkel, Bartók, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Debussy, Ravel és Muszorgszkij műveiből válogatnak.

A fellépő művészek: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, valamint népzenészek, jazzformációk és szólisták, vokális kórusok.

A Magyar Nemzeti Múzeumban és a Millenáris parkban kifejezetten gyerekprogramokkal készülnek, a Várkert Bazár Szárazárok színpadán pedig a fiatalokat várják klasszikus művek jazz és pop-rock hangulatú feldolgozásaival. A Vajdahunyad várában erdélyi népzene lesz hallható, a Várkert Bazár Gloriettjénél huszárruhás rézfúvós kvintett, a Szent István-bazilika előtt harangjátékot lehet hallani egy ütőegyüttes és fuvolaművész előadásában, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött zenészek vonósnégyese és egy klarinétművész lép fel. A Műcsarnoknál szaxofonegyüttes játszik, a Központi Vásárcsarnokban cigányzene lesz hallható, a Budavári Palota Savoyai teraszán pedig gitárosok és a képzőművészeti egyetem festő hallgatóinak performanszát láthatja a közönség.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.