Papageno Radio
Intermezzo Megépült a napelemes Van Gogh kerékpárút a festő szülővárosában

Megépült a napelemes Van Gogh kerékpárút a festő szülővárosában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 600 méteres kerékpárúton látható, több ezer darabból álló fénylő, napelemes kavics-kompozíció Van Gogh híres Csillagos éj című képét jeleníti meg Eindhoven városában. A bicikliút épp azon a szakaszon vezet át, ahol egykor a festő élt.

A holland designer, Daan Roosegaarde a kéken fénylő kerékpárutat a 2015-ös Van Gogh emlékév alkalmából készítette el. „Szerettem volna valami olyat alkotni, ami egyszerre utal a festőre, ugyanakkor hasznos az emberek számára.

Van Gogh Csillagos éj című képe – forrás: nrc.nl

A Csillagos éj című festmény annyira jellegzetes, hogy mindenki felismeri, aki a Van Gogh kerékpárúton biciklizik” – mondta a tervező.

Hogy működik az egyedi útszakasz? Az aszfaltba ágyazott színes napelemes kavicsok nappal feltöltődnek, majd éjszaka kirajzolódik a burkolat felületén a Csillagos éj képe. Ez egyszerre ad környezetbarát kivilágítást a sötét útszakaszon, másrészt gyönyörű látványt is nyújt.

A Van Gogh útvonal, melynek részét képezi immár az új bicikliút is, egészen a festőművész egykori otthonáig vezet.

A hollandok Van Gogh kerékpárútjának ötletét tovább gondolva született meg az első világító kerékpárút Lengyelországban is, mely ugyanazzal a technológiával készült el, mint az eindhoveni.

Napelemes kerékpárút Lengyelországban – forrás: Impress Magazin

(Via Impress Magazin)

Promóció

Stream és színház

X
X