Papageno Radio
Folk Világzenei csűrfesztivált rendeznek az erdélyi Mérában

Világzenei csűrfesztivált rendeznek az erdélyi Mérában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A magyar és romániai fellépők mellett izraeli, mexikói, lengyel, görög-török-brit és norvég előadók is színpadra lépnek az erdélyi Mérában augusztus első négy napján a Világzenei Csűrfesztiválon.

„Méra a kalotaszegi népzene és néptánc csúcsát jelentette a 20. század közepén. Évről-évre egyre többen vesznek részt a világzenei fesztiválon. A rendezvénnyel sikerült mind a helyi közösség, mind a táncházas közeg komfortzónáját tágítani” – mondta Bethlendi András, a Méra World Music alapító főszervezője. Mint kifejtette, a csűrfesztivál a magyar zene és a régió muzsikája mellett más kontinensek és országok népzenében inspirálódó világzenei produkcióit viszi színpadra.

Augusztus 1-jén, csütörtökön lép fel a Csík Zenekar, másnap a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató gálaműsora, a II. Kalotaszegi Prímásverseny és az Erdőfű Népi Kamarazenekar koncertje szerepel a programban, szombaton a Romano Drom játszik, a vasárnapi záróprogram pedig Ferenczi Györgyé és a Rackajamé.

A fesztiválon zenél a lengyel Dikanda, valamint az Izraelből érkező Sofi Tsedaka & The Baladis, amely szamaritánus zenéből inspirálódó muzsikát játszik. Fellép a mexikói Sirani Guevara, akárcsak a görög-török-brit Near East Collective. A Kjartan & Hét Hat Club hat nyelven – magyarul, cigányul, románul, angolul, norvégul és törökül – énekel, a norvég Vassvik a zárónapon a lapp zenei gyökereket mutatja be.

Lesz két templomi koncert is a Fonó Budai Zeneház szervezésében: augusztus 3-án Kubinyi Júlia és Szokolay Dongó Balázs mutatja be műsorát, augusztus 4-én pedig Navratil Andea és Demeter László.

A koncertek után minden nap táncházzal és nemzetközi jam sessionnel várják a közönséget a csűrben és mellette.

„Minőségibb és sajátosabb zenei közösségi élményt nyújt egy olyan fesztivál, amelyen két-három nap után már mindenkit ismerünk arcról, a koncerteken pedig karnyújtásnyira van tőlünk a zenekar” – mondta Bethlendi András.

(Via MTI)

Promóció

X
X