Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Ön is szóba tud állni 500 évvel ezelőtti önmagával

Ön is szóba tud állni 500 évvel ezelőtti önmagával

A csángó kultúrát bemutató kiállítás megnyitójával vette kezdetét augusztus 15-én este Budapesten az Ybl Budai Kreatív Házban a Csángó Fesztivál, amely tíz napon át a kiállítás mellett koncerttel, mesemondással és könyvbemutatóval is várja az érdeklődőket. 

- hirdetés -

A rendezvényhez kapcsolódó Bölcsőben őrzött magyar nyelv című kiállításon fotók és interaktív installációk mutatják be a csángó kultúrát és a csángók mindennapjait.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a fesztivál megnyitóján hangsúlyozta: a Moldvában élők megőrizték múltunk kincseit, Árpád-kori szavainkat, a nyelvhez tartozó gondolkodásmódot, énekeinket, balladáinkat és mondáinkat, amelyek nemzetünk legősibb ágait jelenítik meg napjainkban is.

Többen is voltak a történelem során, akik ráirányították a figyelmet a csángók sorsára és kultúrájára, köztük Petrás Incze János katolikus pap, Domokos Pál Péter Széchenyi-díjas magyar tanár, történész, néprajzkutató, Mikecs László tanár, történész, néprajzkutató vagy a Kossuth-nagydíjas Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő.

- hirdetés -

Baróti Hunor, a kiállítás kurátora kiemelte, hogy a tárlat középpontjában a moldvai magyar nyelv áll. A csángó nyelv a nyelvújítás előtti állapotát őrzi ma is – mondta, kiemelve, hogy ritka az a nemzet, amely szóba tud állni 500 évvel ezelőtti önmagával. Megjegyezte, hogy a kiállításon a látogatók személyes ismeretséget köthetnek egy-egy csángóval Járai László fotóin keresztül, míg a kihangosított gondolatok betekintést engednek a moldvai csángó emberek életébe, az elhangzó gondolattöredékek egymásutánisága által pedig érzékelhetővé válik a sokszínű nyelvi világ.

Csángó Fesztivál – Bölcsőben őrzött magyar nyelv tárlata – forrás: Ybl Budai Kreatív Ház

A kiállítás mellett bemutatják Diósi (Gábor) Felicia Csángó vagyok című könyvét, amely egy sokgyermekes család mindennapi életéről szól. Kiss Tampu Tatiana előadásában a moldvai mesék és énekek révén kapnak bepillantást az érdeklődők a csángó kultúrába.

Csángó Fesztivál – Bölcsőben őrzött magyar nyelv tárlata – forrás: Ybl Budai Kreatív Ház

Mindezek mellett a fesztivál ideje alatt moldvai zenés-táncos koncerteken is részt vehetünk.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!