Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Orosz Zenei Fesztivál Milyen képek inspirálták Muszorgszkijt?

Milyen képek inspirálták Muszorgszkijt?

Tíz rajz és festmény inspirálta az Egy kiállítás képei című zongoradarabot, amit Muszorgszkij 1874 júniusában, 20 nap alatt komponált. De ki volt a művész, aki a zeneszerzők komponálásra ihlette?

Októberben második alkalommal rendezik meg az Orosz Zenei Fesztivált. A Szabó Marcell zongoraművész által alapított fesztivál idén hat orosz zeneszerző, Csajkovszkij, Muszorgszkij, Prokofjev, Glinka, Rimszkij-Korszakov, Szkrjabin munkásságát öleli fel különleges, művészeti szempontból felépített tematikával. A koncerteknek Budapesten a Zeneakadémia, a Szent István-bazilika és az Orosz Kulturális Központ, Debrecenben pedig a Kölcsey Központ és a Református Nagytemplom ad otthont.

A fesztivál részletes programjait ide kattintva, a fesztiválblogot pedig itt, illetve a Facebook-oldalon lehet követni, jegyek is ezeken a felületeken rendelhetők. A Papageno különszámban jelenteti meg az Orosz Zenei Fesztivál programját, melyet a kiemelt helyeken megtalál az érdeklődő közönség augusztustól.

- hirdetés -

Viktor Alekszandrovics Hartmann 1834. április 23-án (május 5.) született Szentpéterváron, és 1873. július 23-án (augusztus 4.) hunyt el Moszkvában. Sokoldalú művész volt: a képzőművészeti akadémián tanult, első munkái könyvillusztrációk voltak, de alkotott festőművészként, építészként, szobrászként és jelentős díszlettervezőnek számított.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Berlinben is bemutatják a Bojti János nevéhez fűződő Muszorgszkij-operát

Hartmann Balakirev köréhez tartozott, Muszorgszkij közeli barátja volt. Valószínűleg 1868-ban találkoztak, miután Hartmann visszatért franciaországi tanulmányútjáról. Járt Itáliában, Lengyelországban és Ukrajnában is, az elsők között használta fel művein az orosz folklór motívumait.

Halálát követően, 1874 február-márciusában közös barátjuk, Vlagyimir Sztaszov zenekrritikus rendezett Hartmann mintegy 400 művéből tárlatot Szentpéterváron, erre Muszorgszkij is kölcsönzött két Hartmann-alkotást. A tíz kép közül több elveszett, Alfred Frankenstein amerikai zenekritikus 1939. júliusban a The Musical Quarterly című lapban többet beazonosított a katalógusszám alapján. Ezek közül a Tuilériák elveszett.

Muszorgszkij operái

Ingyenes operavetítés

2019. október 9., 11. 16.00, Orosz Kulturális Központ

Muszorgszkij levelei

Előadás Muszorgszkij életéről prózában és zenében. Részletek Muszorgszkij levelezéseiből és az Egy kiállítás képei című művéből. Közreműködik: Pregun Tamás – zongora, Meskó Bánk – próza

2019. október 10. 19.00 Debreceni Református Kollégium Díszterme

Jegyvásárlás ide kattintva lehetséges

2019. október 11. 19.30, Orosz Kulturális Központ

Jegyvásárlás ide kattintva lehetséges

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.