Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Meizl Ferenc, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezető tanára 95 éves volt. A hírt egykori tanítványa, Borbély Mihály osztotta meg közösségi oldalán.

- hirdetés -

„Meizl Ferenc 1924. február 11-én született Bácsbokodon. Gyermekkorában a Berger dinasztia tagjaként döntő hatással volt rá a családi fészek zenei légköre. Nagyapja, Berger Ádám és az általa alapított családi zenekar gyakran próbált náluk. A fiatal Ferenc áhítattal hallgatta ezeket a próbákat…Öt éves korában kezdett zongorázni, majd a vonós és később a fúvós hangszerekkel ismerkedett meg. Utolsó hangszerként kapta kezébe a klarinétot és így a klarinétozás lett „élete nagy hobbija”. Tanára később Váczi Károly volt, az Állami Operaház szólóklarinétosa, akitől igen sokat tanult…Amikor az Operaház felvételt hirdetett, ő is elment a próbajátékra, ahol egy Bartók művet tettek ki elé. A darabot első látásra, hanghiba nélkül, abszolút jó tempóban játszotta el. Novotny Gergely az ÁHZ nyugalmazott klarinétművésze erről a felvételiről mesélte: „Meizl tanár úrnak az operai felvételije egy koncert, egy örömünnep volt. Lenyűgözte az egész bizottságot. Tapsoltak.” (Novotny Gergely, 1994)”

- hirdetés -

Meizl Ferencet 90. születésnapján tanítványai és tanártársai köszöntötték:

„Így lett tagja Meizl Ferenc 1949-ben az Operaháznak mint első klarinétos. Fényes korszaka volt ez az operának. Tóth Aladár akkoriban az igazgatója.” – olvasható Kovács László Meizl Ferencről írt esszéjében.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.