Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Eredeti felvételeken látható, amint Brüsszelben végső útjára kísérik Giacomo Puccinit

Eredeti felvételeken látható, amint Brüsszelben végső útjára kísérik Giacomo Puccinit

Giacomo Puccini 65 évesen, 1924. november 29-én hunyt el Belgiumban. December 1-jén a holttestet a brüsszeli Santa Maria-templomba szállították, majd december 3-án egy lepecsételt bronzkoporsóban Milánóba. A korabeli felvételen a brüsszeli események láthatóak.

- hirdetés -

A zeneszerző 1924 nyarán makacs rekedtsége és egyre erősödő torokfájása miatt több gyógyszeres kezelésen is átesett, majd november elején Brüsszelbe küldték kezelésre. Itt daganattal diagnosztizálták és rádiummal kezelték. November 29-én hajnalban Puccini már teljesen elvesztette a hangját, és mivel szívelégtelenség is fellépett, ágyban kellett feküdnie. Még aznap, fél tizenkettőkor elhunyt.

- hirdetés -

1 Dicembre 1924, LunedìSolenni funerali a Bruxelles del compositore Giacomo Puccini nella chiesa di St. Marie con la cerimonia funebre, officiata da Monsignor Micara. Un corteo accompagnò il feretro fino alla stazione ferroviaria, dove venne posto su un vagone privato che fu agganciato al treno per Milano.

Közzétette: Classica Revival – 2016. december 1., csütörtök

December 1-jén a holttestet a brüsszeli Santa Maria-templomba szállították, majd december 3-án egy lepecsételt bronzkoporsóban Milánóba. Ezen a napon a gyász jeléül a Scala bezárta a kapuit. A gyászszertartáson Toscanini vezényletével az Edgar harmadik felvonásának Gyászindulóját játszották. Puccini koporsóját ideiglenesen a Toscanini család sírboltjába helyezték, majd két év múlva Torre del Lagóban, a villa erre a célra épített kápolnájában helyezték örök nyugalomra. Sírkövét úgy állították fel, hogy csak egy fal választja el nyitott zongorájától, melyen olyan sok zenét komponált.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.