Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Müpa magazin Az éjszaka témáját dolgozza fel az Esti Kornél zenekar

Az éjszaka témáját dolgozza fel az Esti Kornél zenekar

Az Esti Kornél az ország egyik legnépszerűbb alternatív rockzenekara, amely december 3-án karrierje eddigi legambiciózusabb koncertjére készül. A szextett Beck Zolival, a 30Y frontemberével kiegészülve tematikus sorrendbe állítja slágereit és intimebb dalait, amelyek így az éjszaka különböző fázisainak megidézésével, azokon keresztül nyújtanak betekintést az emberi lélek mélységeibe.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

A 2006­-ban indult, mezőtúri gyökerű zenekar mára műfaja egyik legsikeresebb, legjobb együttese lett, karakteres indierock/artrock-­lemezek (a legutóbbi, a 2018-­as Eltűnt idő közérzet­dalai már általános létkérdéseket feszegetnek) és rengeteg teltházas koncert jellemzi eddigi pályáját. Az Esti Kornél összetett zeneisége ezen az estén ráadásul kap egy nagyszabású körítést is az Erős Márton által készített vonós és fúvós hangszereléssel, valamint iamyank elektronikájával megtámogatva.

- hirdetés -

A legutóbbi négy lemezről válogatott dalok egy fiktív főhős történetét beszélik el, a színpadon a mesélő a koncept-­keret társalkotója, Beck Zoli lesz. „A dalok kiválasztásakor elsősorban két szempontot vettünk figyelembe. Egyrészt fontos volt, hogy valamilyen módon közük legyen az éjszakai tematikához. Ez nem túl nagy kihívás, hiszen az Esti Kornél-számok szinte kivétel nélkül éjszakára jellemző attitűdökkel, érzésekkel dolgoznak, a dalszövegekben nagyon sokszor konkrétan meg is jelenik az éjszaka motívuma. Másrészt azt is figyelembe vettük, hogy melyek azok a számok, amelyek egy ilyen különleges környezetben, egy hangversenyteremben leginkább működhetnek” – meséli a tematikáról Lázár Domokos gitáros­-énekes.

A műsorban elhangzanak az együttes leginkább emblematikus dalai, ugyanakkor „a tombolós, inkább fesztiválokon működő számok helyére olyanokat választottunk, amelyekhez az álomszerű, nagyobb terű, illetve az intimebb, minimalista hangzás, Erős Marci komolyzenei, iamyank elektronikus hangszerelései jobban illenek.”

Az emberi élet értelméről, törékenységről, erőről, ösztönről, elvágyódásról vagy éppen új dolgok felfedezéséről szóló esthez a dalokból kiindulva „Beck Zoli megálmodott egy összefüggő történetet, amely egy fiktív karakter, „az éjszakában maradt ember” sorsát követi végig, olyan alapvető létkérdéseket érintve, mint az, hogy kik vagyunk, mit kezdünk a szorongásainkkal, félelmeinkkel, szembenézünk-e önmagunk egyszeriségével és korlátaival, mit kezdünk az ezzel kapcsolatos felelősséggel, hol húzódik a határ valóság és álom között – és így tovább. A történetet a dalblokkok között fogja elmesélni Zoli.”

A dramaturgiai kerethez ráadásul filmes eszköztár, egyedülálló vizuális környezet társul, amelyet szintén Beck Zoli álmodik meg és Bátori Jim Gábor (sinco) készít el Ember Márk szereplésével.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.