Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog Magyar és orosz sikerek a V. Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyen

Magyar és orosz sikerek a V. Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyen

Szegeden, november 26. és december 1. között rendezték az V. Nemzetközi Hárfaversenyt, melynek a Reök-palota adott otthont. A megmérettetésre 54 versenyző érkezett a világ 25 országából.

- hirdetés -

A 2007-ben született, háromévente megrendezésre kerülő Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny mára elismert kulturális eseménnyé vált, nem csak nemzetközi szakmai körben, hanem a szélesebb zenekedvelő szegedi közönség számára is. A verseny ötletgazdája, Gorbunova Natália a Szegedi Szimfonikus Zenekar hárfaművésze és a Király-König Péter Zeneiskola hárfatanára. A versenyt azzal a céllal indította útnak, hogy olyan lehetőséget teremtsen tehetséges fiatalok számára, ahol egy nemzetközi zsűri előtt mutathatják meg tudásukat és professzionális, pályafutásukat elindító, meghatározó élményeket szerezzenek.

- hirdetés -

Nicolette Chin – forrás: Szegedi Nemzetközi Hárfafesztivál

2007 óta több mint 300 fiatal hárfás fordult meg Szegeden. A 2019-es verseny művészeti vezetését Natália lánya, Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész vette át. A hárfaverseny védnökségét Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Jakez François, a Camac francia hárfagyártó cég vezérigazgatója, Tóth Péter Erkel-díjas zeneszerző, a Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese, Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész, illetve Bősze Ádám zenei antikvárius, a Bartók Rádió műsorvezetője vállalta el.

Az idei megmérettetésen résztvevő fiatalok három (14, 19 és 25 év alatti) korcsoportban szerepelhettek a nemzetközi zsűri előtt. A versenyműsor összeállításakor a szervezők Bach-, Scarlatti- és Debussy-művek mellett  magyar zeneszerzők: Liszt Ferenc, Bartók Béla és Maros Rudolf kompozícióiból választották ki a kötelező darabokat.

A zsűritagok között nemzetközileg elismert szólisták, kamarazenészek, zenekari muzsikusok és pedagógusok egyaránt szerepeltek. A külföldi hárfaművészek mellett – Chantal Mathieu (Svájc/Franciaország), Geneviève Létang (Franciaország), Diana Grubišić Ćiković (Horvátország), Isabel Moreton (Németország), Zuzanna Elster (Lengyelország) és Katrina Szederkényi (Kanada/Magyarország) – a magyar zenei élet jeles képviselői – Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, Sipkay Deborah, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szóló hárfása, Varga István csellóművész a Zeneakadémia tanára, valamint Felletár Melinda hárfaművész és Pavlovits Dávid gitárművész, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanárai – tették teljessé a zsűrit.

A Hárfaversenyt a kezdetek óta támogató Camac Harps 13 hárfát szállíttatott Franciaországból a Magyar Ede tervezte szegedi szecessziós palotába és a helyezettek pénzdíjait is biztosította. Razvaljajeva Anasztázia elmondta, hogy a hárfaverseny nem jöhetett volna létre a francia hárfagyártó cég támogatása nélkül, valamint köszönetet mondott a Reök-palotának, Szeged Önkormányzatának, a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesületének és Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatának, illetve az önkéntesek csapatának és minden további támogatónak, akik hozzájárultak a verseny megvalósításához és lebonyolításához.

November 26-án Dr. Zakar Péter rektorhelyettes, Jakez François, Kerek Ferenc és Bősze Ádám beszédei, valamint a zsűrielnök, Chantal Mathieu hárfajátéka nyitotta meg a versenyt. A koncerten Faure, Debussy, Tournier és Damase szólóművei csendültek fel a francia művész előadásában. December 1-jén ünnepélyes keretek között kihirdették az eredményeket és átadták a díjakat.

A 14 év alatti korcsoportban megosztott III. helyezést kapott Maria Ancsugova (Oroszország) és Kollár Villő (Magyarország), a II. helyezést Patkós Maja (Magyaroszág) az I. díjat pedig Adrian Ignjatović (Szlovénia) nyerte. A korcsoport versenyprogramjában kötelező műként szerepelt néhány szabadon választott tétel Maros Rudolf Hárfaszvitjéből, melynek legjobb előadásáért Marfa Jakusina, orosz versenyző kapta a zeneszerző fia, Maros Miklós által felajánlott díjat. Vigh Andrea „Ifjú Tehetség” különdíját Anastazja Kacprzak (Lengyelország) nyerte.

Lise Vandersmissen – forrás: Szegedi Nemzetközi Hárfafesztivál

A 19 év alatti korcsoportban szlovén hárfás, Jernej Misic szerezte meg a III. díjat, megosztott másodikat kapott Eugenia Alfier (Olaszország) és Minja Stojanovic (Szerbia), az I. helyezést pedig Tallós Álmos magyar versenyzőnek ítélte a zsűri. Tallós Álmos emellett a Weninger Richárd-emlékdíjat is elnyerte, melyet Weninger Klára adott át. A korcsoport versenyprogramjában kötelező műként szerepelt néhány szabadon választott darab Bartók Béla Mikrokozmosz című zongoraciklusából, melynek legjobb előadásáért Jernej Misic (Szlovénia) kapta a Vigh Andrea által felajánlott különdíjat.

A 25 év alatti korcsoportban három fordulón keresztül zajlott a verseny. A három döntős egy-egy virtuóz szólódarabbal, valamint egy Debussy-kamaraművel készült. A fuvolára, brácsára és hárfára komponált Debussy-szonátában Bán Máté (fuvola) és Bársony Péter (brácsa) kísérte a versenyzőket. A 2000 eurós I. díjat és a korcsoportban meghirdetett valamennyi különdíját az orosz Tatjana Repnyikova nyerte, a II. díjat a belga Lise Vandersmissennek ítélte oda a zsűri, míg a III. díjat a szingapúri Nicolette Chin kapta. A fődíjas hárfaművész két nemzetközi fesztiválra is kapott meghívást a különdíjak elnyerésével: 2020-ban Isztambulban a Ceren Necipoglu Nemzetközi Hárfafesztiválon, 2021-ben pedig a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon egészen biztosan hallhatjuk Tatjana Repnyikovát.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!