Papageno Radio
Intermezzo Elkészült Bojta Zsuzsanna énekművész első szólólemeze

Elkészült Bojta Zsuzsanna énekművész első szólólemeze

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Awakenings Project a különböző streaming csatornák mellett december 7-én kerül a boltokba.

„Számomra mindig fontos volt a különböző zenei műfajok közti barangolás” – mondja az alapvetően klasszikus zenei képzésből érkező énekesnő, aki már egy ideje a latin zene mellett az improvizatív műfajok és az elektroakusztikus zene iránt is érdeklődik.

„A Volver La Vida latin együttes énekesnőjeként rádöbbentem, hogy az emberi énekhang mennyire sokszínű, és valójában mennyivel szabadabb, ösztönösebb dolog az éneklés, mint ahogy azt az elmúlt húsz évben gondoltam. Visszatértem a gyökereimhez, újra elő kellett hívnom magamból a gyermeki játékosságot. Valahogy olyan ez, mint a tánc. Sokéves kemény képzés és megfeszített munka után jut el a táncművész is oda, hogy saját testét szabadon tudja használni.”

Bojta Zsuzsanna új lemeze, az Awakenings Project egyben egy összművészeti projekt része, melyben Pétery Melinda táncművésszel közösen hoznak létre különböző színpadi előadásokat, a kortárs tánc és a klasszikus balett elemeit ötvözve. Mindehhez társul a klasszikus operafeldolgozásoktól a vokális a cappella dalokon át az elektroakusztikus zenéig különböző, de mégis egy egységet alkotó dalokat tartalmazó hangzóanyag.

A lemezen társ-zeneszerzőként az elsősorban balettzenéiről ismert Riederauer Richárd zeneszerző szerepel.

„Nagyon izgalmas volt a közös munka. Volt, hogy én kértem meg a zeneszerzőt, hogy egy meglévő barokk áriát komponáljon át a számomra, de előfordult, hogy a szerző egy már létező elektroakusztikus zenéjére jutottak eszembe dallamok az autóban ülve, amelyeket egyszerűen fölvettem, és szöveget írtam alá. Gyakorlatilag kölcsönkértem a művei egy részét. amin aztán együtt gondolkodtunk tovább” – meséli az énekművész.

Az Awakenings Project alapvetően a női lélek szenvedéseiről, haláláról és a művészet általi újjászületéséről szól Euridiké és Dido királynő történetének témáját körüljárva. A lemez karácsonyi aktualitását Mária története adja.

„Mióta gyermekeim vannak tudom, milyen kiszolgáltatott és egyben áldott állapot az anyaság. Az örömök mellett mennyi szorongással, félelemmel jár. Milyen egyedül van az ember a gyermek világrahozatalakor, akármilyen szeretet veszi is őt körül. Mindezt egy istállóban, állatokkal körülvéve a teljes bizonytalanságban megélni, ez lehetett Mária életének egyik legnehezebb és egyben legfelemelőbb pillanata.”

Promóció

X
X