Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Balogh Kálmán, Dés László és Tóth Ildikó is Prima Primissima díjas 2019-ben

Balogh Kálmán, Dés László és Tóth Ildikó is Prima Primissima díjas 2019-ben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Prima Primissima díj küldetése a kezdetektől fogva a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismerése, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek kitüntetése.  A díj struktúrája idén sem változott: továbbra is tíz kategóriában hirdettek „kiválóságokat”, ezúttal december 6-án a Müpában.

Magyar zeneművészet kategóriában 2019-ben Dés László vehette át a Prima Primissima díjat, melyre a kitüntetett mellett Dubrovay Lászlót és Gulyás Dénest jelölték.

Dés László nemzetközi hírű jazz zenész, zenekaraival, Dimenzió, Trió Stendhal, Dés Szeptett a világ számos országában koncertezett, fiatalon több díjat nyert szólistaként külföldi fesztiválokon. Fő hangszere a szopránszaxofon, játékát az érzékeny és szubjektív hang, improvizációs dallamvezetés jellemzi. Több mint negyven filmhez írt zenét, pl. Egymásra nézve, Szerelem első vérig, Sose halunk meg. Musicaljeit – Valahol Európában, A dzsungel könyve, A Pál utcai fiúk – nagy sikerrel játsszák a színházak. A vágy villamosa balettdrámáját az Erkel Színházban mutatták be.  A Kossuth- és Liszt- díjas Érdemes művész 45 éves pályafutása során 40 szerzői lemezt készített.

Magyar Színház- és Filmművészet kategóriában a három jelölt: Ascher Tamás, Szarvas József és Tóth Ildikó közül Tóth Ildikó vehette át a díjat.

Tóth Ildikó 1990-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, Szinetár Miklós osztályában. Pályáját a Radnótiban kezdte, majd Székely Gáborral tartott az Új Színházba. Játszott a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, a Thália Színházban, valamint a tatabányai Jászai Mari Színházban is.

Tóth Ildikó színművész

Nézzétek meg Tóth Ildikó színművész mottóját!

Közzétette: Prima Primissima Díj – 2019. december 4., szerda

A Jászai Mari-díjas érdemes művész 2015 óta a székesfehérvári színház tagja. A finom lelki rezdülések színésznőjének tartják. Számára a „színházcsinálás” a legelevenebb művészeti ág, amely a leginkább élő módon tudja értelmezni azt a világot, amelyben élünk. Több, mint 20 filmben szerepelt, többek között láthattuk a Rokonok, Jadviga párnája, Felhő a Gangesz felett és az Aurora Borealis c. alkotásokban.

Magyar népművészet és közművelődés kategóriában Balogh Kálmán nyerte az idei elismerést.

Balogh Kálmán 11 éves korában ismerkedett meg a cimbalommal. 1980-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd egyetemi szintű népi cimbalom tanár MA diplomáját 2013-ban szerezte. Szinte valamennyi magyar autentikus és feldolgozott népzenét játszó együttessel muzsikált, és rendszeresen koncertezik.

Ide kapcsolódik:
Balogh Kálmán: „A cimbalom mögött ülve kiélhetem minden idézőjeles hatalomvágyamat”

A világ számos pontján fellép, a népzenei produkciókon kívül szimfonikus és jazz-zenekarokkal, valamint kortárs zenei együttesekkel is fellép. Pályafutásának évtizedei alatt több saját zenekart alapított, illetve a kiemelkedően gazdag előadóművészi pályája mellett nagy gondot fordít az oktatásra is. Tanít középfokon zeneművészeti szakgimnáziumokban, és alakulása óta a Zeneakadémia Népzene Tanszékén.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X