Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo „Nem kell elszállni, ha hívnak, és belehalni, ha nem" – Zsurzs Katit...

„Nem kell elszállni, ha hívnak, és belehalni, ha nem” – Zsurzs Katit köszöntjük

Zsurzs Kati, Tolnay Klári-díjas színésznő 1955. január 21-én született Budapesten. Édesanyja Zsurzs Éva filmrendező, a magyar televíziózás alapjainak megteremtője volt.

- hirdetés -

Már gyermekként is kapott kisebb szerepeket édesanyja egyes filmjeiben, bár a neve nem feltétlenül szerepelt a stáblistán. 11 évesen játszott az 1966-os Vidám vasárnap című tévéjátékban, madj az 1970/71-ben forgatott és 1972-ben bemutatott A fekete városban is, ahol Quendel Gáspár lányát, Brigittát alakította. A színésznőt huszonévesen az Abigélben szerette meg az ország.

- hirdetés -

Főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte 1973-1977 között Kazimir Károly osztályában. 1976-ban eljátszhatta a Csongor és Tünde címszerepét. 1977-1993 között a Thália-, illetve az Arizona Színház tagja volt.

Ide kapcsolódik:
Kazimir Károly, a magyar színházművészet úttörője

2000-től 13 éven át a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja volt, ezután ismét szabadúszó lett. Rendszeresen játszik és rendez a Karinthy Színházban, valamint a Játékszínben. Ismertebb színpadi szerepei közé tartozik Melinda Katona József Bánk bánjából vagy Cookie karaktere Neil Simon Pletyka című vígjátékában.

Ide kapcsolódik:
A magyar televíziózás alapjainak megteremtője – Zsurzs Évára emlékezünk

Rendszeresen szinkronizál, televíziós sorozatok állandó szereplője. Saját beszédiskolát működtettet, valamint a Gór Nagy Mária Színitanodában színészmesterséget is oktatott. 2008-ban kapta meg az évad legjobb epizodistájának járó Aase-díjat, 2017-ben Kránitz Lajos-díjjal, 2018-ban pedig Tolnay Klári-díjjal ismerték el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X