Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Albert Uderzo, az Asterix-képregények írója és rajzolója

Elhunyt Albert Uderzo, az Asterix-képregények írója és rajzolója

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Elhunyt Albert Uderzo, a híres francia képregénysorozat, az Asterix írója és rajzolója. Veje beszámolója szerint Uderzo neuilly-i otthonában hunyt el, halálának oka szívroham volt, és nem a világban tomboló koronavírus-járvány. Az előző hetekben fáradtságról panaszkodott.

- hirdetés -

Uderzót leginkább az Asterix-képregények írójaként és rajzolójaként lehet ismerni. Az első Asterix-képregény 1959-ben jelent meg a Pilote nevű lapban, a karaktert pedig Uderzo együtt találta ki szerzőtársával, René Goscinnyvel. Két évvel később sikerült önállóan is kiadni Asterix, a gall címmel, azóta pedig 380 millió példányban adtak el belőle, több mint 100 nyelvre fordították le, és több tévés és filmes feldolgozás is készült belőle.

Uderzo és Goscinny egészen 1977-ig közösen készítették a képregényeket, majd Goscinny halála után Uderzo vette át a rajzolás mellett az írói feladatokat is egészen 2009-ig, majd 2011-ben visszavonult.

A munkássága akkora nyomot hagyott a francia kultúrában, hogy 1989-ben a Disneylandhez hasonlóan megnyitották a Parc Asterixet is, amely azóta 50 millió látogatót vonzott be.

Az Asterix-képregények a rómaiak uralta Galliában játszódnak, és egy kis település hőseiről szólnak, akik nem hajlandóak megadni magukat a hódítóknak.

Eddig összesen négy élőszereplős nagyjátékfilm készült belőle, Asterixet az első kettőben Christian Clovier, a másik kettőben pedig Clovis Cornillac alakította, de sokáig Gerard Depardieu alakította a főhős hű társát, Obelixet.

(Via Index)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X