Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Nem marad el a Torontói Filmfesztivál, de lehet, hogy a virtuális térben...

Nem marad el a Torontói Filmfesztivál, de lehet, hogy a virtuális térben rendezik meg

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF) az előre tervezett időben, szeptember elején megrendezik – szögezte le Cameron Bailey, a fesztivál művészeti igazgatója. Azt azonban hozzáfűzte, hogy a szervezők több alternatíván dolgoznak: egy kisebb közönséggel megrendezett fesztivált éppen úgy fontolgatnak, mint az esemény teljes áthelyezését a virtuális térbe.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF) 1976-ban alapították, és minden évben szeptemberben tartják meg Torontóban. Eredetileg a Fesztiválok Fesztiváljának nevezték, majd 1995-ben átnevezték a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra (TIFF).

- hirdetés -

Az Észak-Amerika legnagyobb, évente megrendezett filmes seregszemléjének tartott fesztiválig még fél év van hátra, de a koronavírus-járvány miatt a szervezőknek számos lehetséges változatot meg kell vizsgálniuk. Bailey és csapata elszántan kitart a fesztivál megtartása mellett, de számba vesznek olyan lehetőségeket is, mint a vetítési helyszínek és a közönség számának csökkentése, a legrosszabbra készülve pedig egy teljesen a virtuális térbe költöztetett fesztivál ötlete is felmerült – írta a Variety.com.

- hirdetés -

Bailey szerint a fesztivál elhalasztása már csak azért sem jöhet szóba, mivel a járvány esetleges második hulláma talán éppen októberben vagy novemberben tetőzik majd. Az igazgató arról is beszélt, hogy mivel idén több jelentős filmfesztivál is elmaradt, a TIFF még nagyobb hangsúlyt kapott, hiszen a stúdiók és a filmesek nagyon szeretnék bemutatni új produkcióikat. Az ágazat sok képviselője ugyanakkor nem tud majd Torontóba utazni, így ez a fesztivál nyilván más lesz, mint a korábbiak. Joana Vicente, a fesztivál igazgató-társelnöke hozzáfűzte, hogy egy „hibrid fesztivál” megvalósításán gondolkoznak: a hagyományos rendezvény és a digitális formátumok elegyítésével. Azt azonban csak az idő döntheti el, hogy milyen arányban tolódik a digitális elemek felé a fesztivál.

A fesztivál 10 napig tart, és kb. 300–400 filmet vetítenek a világ minden tájáról. A TIFF Észak-Amerika legfontosabb filmpremiereket bemutató platformja.

A TIFF szervezői egyúttal a globális filmes közösség iránti szolidaritásukat is kifejezték. Mint hangsúlyozták, az ágazatban dolgozóknak nagyon sok munkájuk fekszik a produkciókban, és nagyon fontos számukra, hogy filmjeiket bemutathassák. Ha a fesztivált szeptemberben a tervek szerint meg tudják rendezni, az Bailey szerint a filmek és a filmesek igazi ünnepe lesz, amely támogatja az ágazatot és visszahozza a közönséget.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.