Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ő volt az első, akit a Broadwayn koronavírussal diagnosztizáltak

Ő volt az első, akit a Broadwayn koronavírussal diagnosztizáltak

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Paloma Garcia-Lee színész és táncos. A Broadway bezárása előtt a Moulin Rouge!-ban táncolt, láthatták őt a Fosse/Verdon minisorozat nézői, és Steven Spielberg West Side Story-filmfeldolgozásában is dolgozott. Ő volt az első a Broadway-ről, akinek pozitív lett a koronavírustesztje. A Dance Magazine-nak mondta el, hogyan birkózott meg fizikailag és mentálisan a koronavírussal.

Paloma Garcia-Lee március elején betegedett meg. Nem volt láza, de feküdnie kellett, és rengeteget aludt. Azt hitte, influenza, és úgy is kezelte, arra való gyógyszereket vett be. Akkor már lehetett hallanni a koronavírus-járványról, de az Egyesült Államokban nem volt komoly a helyzet, ezért nem is gondolt arra, hogy koronavírussal fertőződött volna meg.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Anne–Sophie Mutter koronavírustesztje pozitív lett

Március 12-én is játszottak volna, ráadásul két előadást. Az első előtt a társulatnak elmondták, mindkét előadást törölték, és április 15-ig bezárnak a Broadway színházai. Az előző este Paloma Garcia-Lee szokatlanul fáradtnak érezte magát, fájtak a csontjai, az ízületei. Táncosként pontosan tisztában van testének működésével, ezért tűnt fel neki a másféle, addig ismeretlen fájdalom. Másnap, a rögtönzött társulati ülés után orvoshoz ment, aki koronavírusra is tesztelte. A teszt pozitív eredményt mutatott. A táncos utólag nagyon szerencsésnek érezte magát, hogy annak ellenére, hogy nem volt láza, mégis tesztelték, így kiszűrhették a fertőzést.

Több tünete teljesen egybevágott azzal, amiről mások is beszámoltak, de ő sem a szaglását, sem az ízlelését nem veszítette el, és láza sem volt. Félelmetesnek nevezte azt a 24 órát, amikor légzési nehézségek jelentkeztek nála, aznap egész nap nála volt a telefon, ha kell, azonnal tudja hívni a mentőket. Szerencsére azonban nem kellett kórházba mennie.

Paloma Garcia-Lee volt az első Broadway-táncos, akinél koronavírust diagnosztizáltak.

Megijedt, először nem akarta, hogy bárki is megtudja. Később azonban a társulat több tagjának lett pozitív a teszteredménye. Garcia-Lee ma már felépült, fizikailag százszázalékos állapotban van ismét, de amikor arra gondol, hogy vannak barátai, akik lélegeztetőgépen vannak, vagy hogy egy korábbi előadásból ismert öltöztetője koronavírusban halt meg, különösen szerencsésnek érzi magát. Otthon van, önkéntes karanténban, online szemináriumokat és táncórákat tart és vesz részt mások hasonló eseményein. Meghatónak tartja, ahogy a táncosok közössége globálisan segíti egymást.

Ide kapcsolódik:
Koronavírus szövődményeiben hunyt el az egyik legsokoldalúbb Broadway-szerző, Terrence McNally

Munkamániásnak tartja magát, ha nincs a koronavírus, soha nem tartott volna szünetet a heti nyolc előadást jelentő rutinban. Ezért igyekszik meglátni a helyzet jó oldalát, ami arra figyelmeztet, hogy kell a csönd, a befelé figyelés, az idő, és ez különösen fontos egy művésznek, akinek szükséges az inspiráció, az önképzés. Paloma Garcia-Lee szerint másképp kell magunkra tekintenünk: emberként. „A művészet minden körülmények között továbbél, mert a nehéz időkben menedéket nyújt. Most is, amikor mindenki otthon van, az emberek számára hasznos a művészet. Remélem, azok után, hogy megtapasztaljuk, hogyan menti meg az életünket, még újabb utakat keres, és ezt a fejlődést anyagilag is támogatják.”

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X