Papageno Radio
Színház Ledózerolták az Európa 7 legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolt albán Nemzeti Színházat

Ledózerolták az Európa 7 legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolt albán Nemzeti Színházat

A tiranai színházat tüntetők, az Európai Bizottság kultúráért felelős biztosa és a köztársasági elnök is megpróbálta megmenteni, de Edi Rama miniszterelnök nem engedett, ledózerolták az épületet – írja az Index kultúra rovata.

Tirana központjában a munkagépek tegnapelőtt május 17-én kezdték meg a város egyik jelképének számító Nemzeti Színház bontását. A felújítás helyett döntött a megsemmisítés mellett a miniszterelnök, hogy egy nagyobb, új kulturális központot építsen a helyére.

A már csak volt Albán Nemzeti Színház északi szárnyának homlokzata – forrás: Wikipedia

„A rendőrök május 17-én hajnalban gázspray-vel fújták le, és elvitték a helyszínről a Szövetség a Nemzeti Színházért egyesület tagjait, akik megpróbálták megakadályozni a munkálatokat.” Ráadásul a „tüntetők ellen eljárást indítottak arra hivatkozva, hogy a járványhelyzet miatt mindenfajta csoportosulás tilos.”

A tiranai színháznak, mely a 20. század közepi nemzetközi modern (International Style, magyarul sokszor Bauhausnak is nevezett) stílus alkotása, pár napon belül nyoma sem lesz, pedig még az Europa Nostra európai örökségvédelmi szervezet is tiltakozott a lebontás ellen, amely március 24-én Európa 7 legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolta a színházat.

Ide kapcsolódik:
Nem felújítanák, hanem lebontanák a Győri Nemzeti Színház épületét

(Via Index.hu)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!