Papageno Radio
Intermezzo Samuel Beckett utolsó napjairól szól az idei Goncourt-díjas regény

Samuel Beckett utolsó napjairól szól az idei Goncourt-díjas regény

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Maylis Besserie rádiós szerkesztő Le tiers temps című műve kapta meg május 11-én a legjobb első regénynek járó idei Goncourt-díjat, a legjelentősebb francia irodalmi elismerést. A díjazott fiktív történet Samuel Beckett életének utolsó napjairól szól.

A februárban megjelent regény a címadó, Le Tiers Temps nevű párizsi idősotthonban játszódik, ahol a Nobel-díjas író 1989-ben meghalt. Az ír szerző az elmúlásra várva felidézi élete nagy szenvedélyeit, szenvedéseit és örömeit, amelyek az intézmény mindennapjainak megfigyelésével keverednek a műben.

Maylis Besserie: Le tiers temps – forrás: goodreads.com

A legjobb novellának járó Goncourt-t Anne Serre érdemelte ki Au coeur d’un été tout en or című művéért, amely a Mercure de France kiadónál jelent meg.


 

A legjobb életrajzért járó díjat Thierry Thomas rendező, forgatókönyvíró kapta Hugo Pratt, trait pour trait című munkájáért, amely a Grasset kiadó gondozásában látott napvilágot.

 

A költészeti Goncourt-t Michel Deguy vehette át teljes életművéért.

A Goncourt Akadémia tagjai a tavaszi díjak átadását szándékosan időzítették a koronavírus-járvány miatt március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások feloldásának napjára, amikor is országszerte újranyitottak a könyvesboltok Franciaországban. A zsűri így kívánta a könyves szakmát támogatni, és a figyelmet a kortárs irodalmi művekre irányítani.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X