Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Tarr Béla, a magyar film állócsillaga 65 éves

Tarr Béla, a magyar film állócsillaga 65 éves

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező 1955. július 21-én született Pécsen.

Édesapja, id. Tarr Béla díszlettervező volt többek között a Magyar Állami Operaházban, édesanyja, Tarr Mari, a Madách Színház súgónője. Testvére, Tarr György festőművész, restaurátor.

- hirdetés -

Filmes tevékenységét amatőrfilmesként kezdte. Később a Balázs Béla Stúdióban dolgozott, itt forgatta első játékfilmjét. 1977-től 1981-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult rendezői szakon. 1981-ben alakult meg a Társulás Filmstúdió, amelynek egyik alapító tagja volt. 1985, a stúdió feloszlásának éve óta független filmkészítőként dolgozik.

1989-1990-ben a DAAD (Német Akadémiai Csereprogram) Berliner Künstlerprogramjának vendégeként Berlinben élt. 1990 óta a Berlini Film- és Televízió Akadémia vendégdocense. 1997-től az Európai Filmakadémia tagja.

Több mint három évtizede dolgozik együtt Krasznahorkai Lászlóval, filmjei külföldön is nagy sikernek örvendenek.

Tarr Bélát széles körben az elmúlt harminc év legfontosabb filmrendezői között tartják számon. Munkássága, amit olyan pályatársai is méltattak, mint Martin Scorsese és Jim Jarmusch – mindmáig ihletet jelent a fiatal filmeseknek szerte a világban. Az 1990-es években készült filmjeinek jelentősége nem korlátozódik pusztán stilisztikai és esztétikai értékekre, hanem a lehető legerőteljesebb és átfogóbb képet adják a kelet-európai térség akkori történelmi helyzetéről.

Ide kapcsolódik:
Tarr Béla előtt tiszteleg az olasz főváros

2011-ben készítette el Krasznahorkai László szövegei alapján A torinói ló című alkotást, mely elnyerte a Nemzetközi Berlini Filmfesztivál Ezüst Medve díját. További jelentősebb munkái: Családi tűzfészek, Őszi almanach, Kárhozat, Sátántangó, Werckmeister harmóniák és A londoni férfi, amit 2007-ben tizenkilenc év után első magyar alkotásként meghívták a Cannes-i Filmfesztiválra.

Tarr Béla 1983-ban Balázs Béla-díjat, 2003-ban Kossuth-díjat, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést kapott, 2010-ben elnyerte a Magyar Kultúra Követe címet, 2011-ben a jeruzsálemi filmfesztivál életmű díját, 2012-ben pedig a magyar filmkritikusok fődíjának számító B. Nagy László-díját kapta. 2012-ben lett a Magyar Filmművészek Szövetégének elnöke.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X