Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Joe Ruby, a legemlékezetesebb amerikai rajzfilmek megalkotója

Elhunyt Joe Ruby, a legemlékezetesebb amerikai rajzfilmek megalkotója

Meghalt 87 évesen Joe Ruby amerikai forgatókönyvíró, vágó, producer, a Scooby-Doo rajzfilmsorozat alkotóinak egyike – írta a BBC hírportálja.

- hirdetés -

Ruby, aki kreatív partnerével, Ken Spearsszel együtt találta ki a világsikerű sorozat karaktereit, augusztus 26-án hunyt el Kaliforniában. Unokája, Benjamin Ruby mondta róla: „soha, még idős korában sem hagyta abban az írást és az alkotást”.

- hirdetés -

A Warner Bros. animációs igazgatója, Sam Register szerint „nagyon sok gyerek szombat délelőttjeit tette különlegessé, én is köztük voltam”. „Ő volt az iparág egyik legtermékenyebb alkotója, emlékezetes rajzfilm-karakterek sorát köszönhetjük neki. A Scooby-Doo több mint ötven éve közkedvelt műsora a tévéknek, nemzedékeket szórakoztatott és inspirált” – tette hozzá.

Rajongók sokasága köszönte meg Rubynak a Twitteren a „csodálatos gyerekkort”.

Ruby a katonaság után kezdte karrierjét Walt Disney-nél, ezután a Hanna-Barberához került, ott ismerkedett meg Spearsszel. A Scooby-Doo, merre vagy? 1969-ben indult a Hanna-Barbera produkciójaként a CBS tévécsatornán, ahol 1976-ig futott, számos film és sok újabb sorozat készült a nyomán. „Attól féltünk, nem tart tovább egy évadnál” – emlékezett vissza Spears később.

Ruby, Spears és Takamoto Ivao rajzolótársuk többféle variációt is kipróbált – volt olyan is, ahol a szereplők rockegyüttesben játszottak -, mielőtt a négy tini, Fred, Diána, Vilma, Bozont és kutyájuk, Scooby-Doo megjelent volna a képernyőn.

(Via MTI)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.