Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Először állítottak szobrot valós női történelmi alakoknak a Central Parkban

Először állítottak szobrot valós női történelmi alakoknak a Central Parkban

A New York-i Central Parkban eddig csak férfiak és kitalált női figurák kaptak emlékművet, például Alice a Csodaországból vagy Júlia Shakespeare Rómeó és Júlia című drámájából.

- hirdetés -

Három 19. századi, a nők jogaiért küzdő aktivista, Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton és Sojourner Truth kapott szobrot együtt a „Women’s Rights Pioneers” (Női jogok úttörői) című bronz kompozícióban, melyet a nők szavazati jogát biztosító alkotmánymódosítás parlamenti elfogadásának 100. évfordulóján avattak fel a 166 éves parkban. „Ez a szobor azoknak a nőknek állít emléket, akik együtt dolgoztak azon, hogy forradalmi változást hozzanak a társadalmunkba” – mondta a Monumental Woman önkéntes ügyvédeket, történészeket és közösségi vezetőket tömörítő közhasznú szervezet elnöke.

- hirdetés -

A 4,27 méter magas alkotás, melyet Meredith Bergmann szobrászművész készített, olyan híres történelmi személyekkel osztozik a Central Parkon, mint például Kolumbusz Kristóf, Alexander Hamilton vagy William Shakespeare.

Ide kapcsolódik:
Egy nukleáris kísérleti helyszínről elnevezett ruhadarab - Honnan ered a bikini?

Bergmann emlékművén eredetileg csak Anthony és Stanton szerepelt volna. Truth azt követően merült fel, hogy a kritikusok hiányoltak egy afroamerikai nőt is, aki szintén sokat tett a nők jogaiért.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.