Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Paul Gauguin egy kalandos sorsú kéziratát állítják ki jövőre Londonban

Paul Gauguin egy kalandos sorsú kéziratát állítják ki jövőre Londonban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Paul Gauguin francia festőművész egy kalandos sorsú és még soha be nem mutatott kéziratát állítja ki jövő tavasszal a londoni Courtauld Galéria, amely a közelmúltban tett szert a különleges dokumentumra.

Az Avant et Apres (Előtte és utána) című, könyvterjedelmű művet a csendes-óceáni Marquises-szigetek egyikén, Hiva Oán vetette papírra a művész és 1903 februárjában készült el vele, mindössze két hónappal az 54 éves korában bekövetkezett halála előtt – olvasható a The Art Newspaper című portálon.

A csaknem 30 eredeti képet tartalmazó mű egyike a legkülönlegesebb művészi kéziratoknak, amely nagy-britanniai közgyűjteményhez került a második világháború óta.

- hirdetés -

Az Avant et Apres-t Gauguin egy nagyméretű jegyzetfüzetbe írta, amelyet nagyjából 1918-ban újrakötöttek. A 213 oldalnyi sűrűn írt szöveg mellett 8 teljes oldalas és két szövegen belüli rajz, valamint 19, monotípiával készült nyomat szerepel a kéziratban, amelynek borítóján a „sírni, szenvedni, meghalni/nevetni, élni és élvezni” szavak szerepelnek franciául. A borító belső oldalait az 1850-es évekből való japán nyomatok és Dürer egy művének nyomata díszíti, ami Gauguin eklektikus művészeti érdeklődését mutatja.

A Courtauld kurátora, Ketty Gottardo szerint az Avant et Apres „részben memoár, részben kiáltvány”.  Gauguin Degasról, Pissarróról, Signac-ról és Cézanne-ról oszt meg benne anekdotákat és saját véleményét. Beszámol arról a Van Gogh-gal töltött kilenc hétről, amelynek végén a holland festőművész levágta saját fülét. Gauguin szándéka valószínűleg az volt a kézirattal, hogy tisztázza saját magát és egyedül Van Gogh-ot tegye felelőssé a történtekért. A francia festő továbbá csípős megjegyzéseket tesz azokra a párizsi kritikusokra, akik nem ismerték el a tehetségét, valamint a Polinéziában lévő francia gyarmati és egyházi hatóságok erőszakos viselkedésére. Gauguin abban reménykedett, hogy a kéziratot kiadják Franciaországban, ezért röviddel a halála előtt elküldte egy belga barátjának, André Fontainas kritikusnak, aki akkor Párizsban élt. Mivel Gauguin akkor még nem volt elismert művész, ezért a kézirat kiadása nem sokak érdeklődését keltette fel.

Ide kapcsolódik:
Hamisnak nyilvánítottak egy hosszú ideig Gauguinnek tulajdonított szobrot

Az Avant et Apres kézirata 1907-től sűrűn gazdát cserélt, 1918-ban a fakszimile kiadása mindössze néhány példányban jelent meg, majd két évvel később lefordították németre. Az 1950-es évek közepén a kézirat egy New York-i könyvkereskedőhöz, John Fleminghez került és akkori értékét 85 ezer dollárra becsülték. A kézirat, jogi lépéseket követően, Fleming gyermekeihez, végül egyik unokájához került, aki az öröklési illetékre vonatkozó brit adószabályozást kihasználva ajánlotta azt fel a londoni galériának. Noha a kéziratból készült fakszimile kiadás és másolatok, legkevesebb ötven éve egyetlen művészettörténész sem látta az eredeti változatot.

Ide kapcsolódik:
Elárverezik Van Gogh és Gauguin egyetlen ismert, közösen írt levelét

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X