Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Plácido Domingo és Makszim Vengerov is ott lesz a Virtuózok zsűrijében

Plácido Domingo és Makszim Vengerov is ott lesz a Virtuózok zsűrijében

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

November 27-től látható a nemzetközivé bővülő Virtuózok klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada. Ezúttal a négy visegrádi ország és Szerbia fiataljai mérik össze tudásukat.

- hirdetés -

Peller Mariann, a Virtuózok alapítója és producere kiemelte: a műsort 2013-ban találták ki, egy évvel később került először adásba és 1,3 millió televíziónézőt vonzott. „Fantasztikus dolog, hogy ebben a műsorban a fiatalok lehetőséget kapnak megmutatni igazi tehetségüket”.

A Duna televízió mellett a cseh, a lengyel, a szlovák és a szerb tévében követhető Virtuózok V4+ Közös nyelven zenélünk című műsor négy adásában minden országból négy tehetség mutatkozik be. A szuperzsűri szerepét nemzetközi sztárok vállalták:

  • Plácido Domingo spanyol operaénekes;
  • Thomas Gottschalk német televíziós személyiség (mindketten jelen voltak a műsor szerdai felvételén a budapesti Origo Filmstúdióban);
  • Gabriel Prokofiev brit-orosz zeneszerző, producer, dj (Szergej Prokofjev zeneszerző unokája);
  • Makszim Vengerov orosz hegedűművész és
  • Coco König osztrák színésznő.

„Bár a rockzene híve vagyok, voltam már klasszikus zenei tehetségkutató házigazdája Németországban. Nagyszerű dolog látni a fiatal zenészek elkötelezettségét és a Virtuózok lényege éppen az, hogy ezek a tehetségek lehetőséget kapnak a kibontakozásra” – fogalmazott Thomas Gottschalk, aki a verseny egyik házigazdája is.

Az állandó zsűri tagja Miklósa Erika magyar koloratúrszoprán, Alicja Wegorzewska lengyel mezzoszoprán, Gabriela Bohacova cseh zenei fesztiváligazgató, Peter Valentovic szlovák karmester, Nemanja Radulovic szerb hegedűművész (őt váltja Silvana Grujic, a Szerbiai Rádió és Televízió zenei osztályának vezetője, zongoraművész, zenetudós).

Ide kapcsolódik:
Plácido Domingo: „Nem bántam meg egyetlen művészeti döntésemet sem”

„A mai fiatalok figyelmét az internet, a YouTube vonzásában nagyon nehéz a klasszikus zene felé irányítani, ugyanakkor a Virtuózok műsor látványosan képes bemutatni ezt a csodálatos világot. Szeretném, ha ezek a tehetségek Varsóban is lehetőséget kaphatnának a bebutatkozásra” – jegyezte meg Alicja Wegorzewska. Peter Valentovic arról beszélt, hogy 8-9 éves fiatalok rendelkeznek a felnőttek virtuozitásával és muzikalitásával.

Miklósa Erika szerencsésnek nevezte magát, amiért az indulástól nyomon követhette a műsor fejlődését. „A Virtuózok mozgalom lett, az emberek és a médiumok kedvence, ezek a gyerekek példát mutatnak egy egész nemzedéknek, mert ilyen kvalitással az egész világot meg lehet hódítani”. Silvana Grujic arról számolt be, hogy Szerbiában két héten belül több mint hetvenen jelentkeztek a műsorba.

A Virtuózok V4+ fő zenei témáját Plácido Domingo Jr., a maestro fia komponálta.

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X