Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Új dokumentumfilm készült a 100 éve elhunyt Modiglianiról

Új dokumentumfilm készült a 100 éve elhunyt Modiglianiról

A művészet templomai sorozat következő epizódja a tragikusan fiatalon elhunyt olasz avantgárd festő és szobrász, Amedeo Modigliani (1884–1920) halálának 100. évfordulója alkalmából készült ismeretterjesztő film, amely „Modigliani Centenárium” címmel október 22-től érkezik Budapesten az Urániába és egy hétre rá országszerte az artmozikba.

- hirdetés -

A toszkánai Livornóban született Modigliani botrányokkal teli, viharos és bohém életet élt. A filmben egy új, eddig ismeretlen nézőpontból tárul fel művészi pályája és magánélete: a szerelme és élettársa, Jeanne Hébuterne emlékirataiból, aki két nappal Modigliani halála után öngyilkosságot követett el.

- hirdetés -

Modigliani életpályájának és művészetének bemutatása mellett a sorozatra jellemző részletgazdag felvételeken megjelennek a vásznon világszerte népszerű műalkotásai is, amelyeknek jellegzetes, hosszúkásra nyúló ábrázolásmódja a védjegyévé vált.

Ide kapcsolódik:
Ki volt Modigliani női portréinak egyik legnagyobb ihletője?

Többek között olyan neves múzeumok kincsei tárulnak fel a filmben, mint a bécsi Albertina gyűjteménye, a Modigliani és a Montparnasse-i kaland című tárlat a Livornoi Városi Múzeumban, a Washingtoni Nemzeti Galéria és jelentős párizsi műgyűjtemények.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X