Papageno Radio
- hirdetés -
Színház „Az operán keresztüli színészet érdekel” – Gálffi Lászlót köszöntjük

„Az operán keresztüli színészet érdekel” – Gálffi Lászlót köszöntjük

Gálffi László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1952. november 16-án született Budapesten.

- hirdetés -

Gálffi László 1975-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kapás Dezső osztályában, majd a Vígszínházhoz, Páger Antal társulatához szerződött. 1998-tól szabadfoglalkozású színész, 2004-től pedig az Örkény István Színház tagja.

- hirdetés -

A színpadon többek között az Equus és az Amadeus főszerepét játszotta, volt II. Richárd és II. Edward. Alakította Jágót, továbbá a Bánk bán és a Faust címszerepét. Plautustól Csehovig és Ionescóig szerzők sokaságának darabjaiban játszott, számos műfajban.

Borsi-Balogh Máté (Lót – Szodomában kövérebb a fű, Gálffi Lászlóval) – fotó: Horváth Judit

Érzékeny, vibráló, intellektuális alkat, szerepeit belülről, tudatosan kidolgozott lélektani hitelességgel formálja meg. Előadóestjeit Baudelaire, Rimbaud és Villon verseiből állította össze, emellett rendezőként is bemutatkozott a közönségnek.

„Az operajátszásban lebilincselt a zene meghatározta precizitás. Tulajdonképpen mind a mai napig az operán keresztüli színészet érdekel, ahol minden megszólalásnak, mozdulatnak pontos, zeneileg kiszámított helye van, és a részletek egységes képpé állnak össze. Nem véletlen, hogy Ruszt József rituális színházához kezdtem vonzódni!”

A filmvásznon először A kenguruban tűnt föl (1975), Makk Károly rendezésében 1978-ban játszott Philemon és Baucisban. Majd többek között a Requiem (1981), a Férfiakt (2006) és a Nyugalom (2008) című filmekben, valamint számos tévéfilmben láthatta a közönség.

Az oroszlán télen (Mészáros Máté, Hernádi Judit, Gálffi László) – fotó: Orlai Produkció

Tony Palmer Wagner-filmjében II. Lajost alakította Richard Burton partnereként. Gálffi László 1994-től tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Művészetét számos díjjal ismerték el: 1984-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2003-ban érdemes művész címmel tüntették ki, 2007-ben Kossuth-díjat vehetett át. 2018-ban ő kapta a Páger Antal színészdíjat.

(Via MTI, Színház.org)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.