Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Blaskó Balázs marad az egri Gárdonyi Színház élén

Blaskó Balázs marad az egri Gárdonyi Színház élén

November 11-ével hatályon kívül helyez az egri közgyűlés két október 29-én megszavazott határozatot. Az egyik Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház jelenlegi igazgató kinevezésének elutasításáról, a másik Szőcs Artur direktori kinevezéséről döntött.

- hirdetés -

A döntés értelmében az egri önkormányzat akarata ellenére Blaskó Balázs marad a Gárdonyi Színház vezetője. Ha az önkormányzat által támogatott, szakmailag a legmegfelelőbbnek ítélt Szőcs Arturt kinevezését hagynák helyben, akkor 600 millió forintot veszítene a település. A polgármester szerint ezt nem bírná ki a költségvetés.

- hirdetés -

Az önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös fenntartásával működő Gárdonyi Géza Színház élére kiírt igazgatói pályázatok közül a bíráló bizottság (amelyben az Emmi tanácsadói voltak eleve többségben) Blaskó Balázs jelenlegi igazgató pályázatát támogatta. Az önkormányzat és az Emmi szerződése értelmében ezután az egri közgyűlés csak Blaskó Balázs kinevezéséről szavazhatott, míg az önkormányzat által támogatott, szakmailag a legmegfelelőbbnek ítélt Szőcs Arturéról viszont nem. Ennek ellenére Szőcsre szavazott az akkor még többségben lévő Egységben a Városért frakció. Ezután a szerződés értelmében újra tárgyalóasztalhoz kellett ülnie Mirkóczki Ádám polgármesternek és a minisztérium képviselőinek.

A polgármester beszámolója szerint a minisztérium senki másról nem akar hallani, mint Blaskó Balázs kinevezéséről. A szerződés értelmében az igazgató kinevezése a polgármester és az emberi erőforrások miniszterének egyetértésén alapul. „Ehhez képest az Emmi azt közölte velem: ha az egri közgyűlés döntését helyben hagyjuk Szőcs Artur kinevezéséről, akkor 600 millió forinttal rövidítik meg a várost. Vagyis nem csak a színház jövő évi állami támogatását bukja Eger, de visszafizettetik az idei támogatást is. Ezt nevezhetjük zsarolásnak – mondta az Egri Ügyeknek Mirkóczki Ádám.

Ide kapcsolódik:
Szőcs Arturt választották az egri Gárdonyi Géza Színház új igazgatójának

A polgármester szerint ezt a veszteséget a város jelenlegi gazdasági helyzetében nem vállalhatják, ráadásul az Emmi arra sem hajlandó, hogy 100 százalékos állami fenntartásba vegye a színházat, hogy az állam finanszírozza teljes mértékben a teátrumot. Így nem maradt más lehetőség, mint az október 29-i döntéseket hatályon kívül helyezni és Blaskó Balázst újabb ciklusra kinevezni a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának.

(Via EgriÜgyek)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.