Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Helyreállítják a háborúban megcsonkított fővárosi kupolákat és épületdíszeket

Helyreállítják a háborúban megcsonkított fővárosi kupolákat és épületdíszeket

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Három jelentős budapesti épület tetőidomainak helyreállításáról, illetve a háború során elvesztett tetődíszek felméréséről és helyreállításáról szóló új kormányrendeletről adott hírt az Index. „A második világháború előtt Budapest, valamint a megyeszékhelyek és a vidéki nagyvárosok szinte minden fontos épületén volt valamilyen hangsúlyos tetődísz, amelyek megalkotásában sokszor a legkiválóbb szobrászművészek és iparművészek vettek részt. A háború utáni helyreállításkor azonban a díszítmények jelentős részét elbontották, holott megmenthetők lettek volna” – írják a rekonstrukció kapcsán.

Budapest belső kerületeiben mintegy ezer épületről mondható el, hogy így vagy úgy megcsonkították. „Budapest városképe rengeteget vesztett azzal, hogy a II. világháborút követően számos sérült és jóformán ép díszes tetőt egyszerűsítettek le a 19. század második felének építészetét megvető szakmai irányítás, valamint a pénz- és anyaghiány miatt. Miközben a lakhatóvá tétel elsődlegessége mai szemmel nézve is érthető, az már talán több kérdést vet fel, hogy az ’50-es és ’60-as évek felújításai során miért tüntették el további tetődíszek sorát.” (Urbanista)

„A CÉL, HOGY AZ EGÉSZ FŐVÁROSBAN, VALAMINT SZERTE AZ ORSZÁGBAN HELYREÁLLÍTSÁK AZ ÉPÍTÉSZETI ÉS VÁROSKÉPI SZEMPONTBÓL FONTOS ÉPÜLETEK DÍSZEIT.”

Az Andrássy út 85-83. egykor – fotó: FSZEK, forrás: Index

- hirdetés -

Első körben a nemrégiben felavatott Nemzeti Vértanúk emlékműve mögött álló, a Vécsey utca 4. szám alatti épület, valamint az ELTE központi épülete az Egyetem tér 1-3. szám alatt, továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gellért tér 4. szám alatti épülete nyerheti vissza régi fényét.

Egyetem tér 1-3. – forrás: Index.hu, fotó: FSZEK

Hamarosan országos felmérés készül az ékeiktől megfosztott házakról.

(Via Index.hu)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X