Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kiberbűnözők ellen védekezik a Vatikán könyvtára

Kiberbűnözők ellen védekezik a Vatikán könyvtára

Jelenleg havonta körülbelül 100 támadást kell elhárítani azoknak az éjjel-nappal működő botoknak, amelyeket a Szentszék könyvtárának fejlesztett egy kiberbiztonsági cég.

- hirdetés -

A Vatikáni Apostoli Könyvtárat 1451-ben alapította V. Miklós pápa, ahol felbecsülhetetlen értékű kéziratokat, könyveket őriznek a képek, érmék, medálok mellett. A nyolcvanezer  dokumentum között megtalálható a Biblia legrégebbi ismert kézirata, Michelangelo és Galilei feljegyzései, az Aeneis 1600 éves illusztrált töredéke, az Isteni színjáték 1450-es, Botticelli által illusztrált kiadása, levelek, történelmi jelentőségű szerződések, ősi inka kéziratok is.

2012 óta mintegy 41 millió oldalt digitalizáltak és tettek kutathatóvá a könyvtár munkatársai, ami a teljes anyag negyede. A leghíresebbekkel és a legkülönlegesebbekkel kezdték a munkát.
- hirdetés -

A könyvtár informatikai vezetője, Manlio Miceli elmondta, havonta mintegy 100 alkalommal éri kibertámadás az oldalt, az állandó védelem miatt pedig nem a 24 órás emberi munka, hanem a mesterséges intelligencia jelentette a megoldást. Nem hollywoodi méretekben és izgalmakban kell gondolkodnunk, tette hozzá, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy fontos a védelem, hiszen így lehet garantálni az olvasók számára a tényeket, illetve azt, hogy illetéktelenek a dokumentumokba belenyúlva ne másítsák meg a történelmet.

Ide kapcsolódik:
A közönség szeme láttára restaurálják Michelangelo Pietàját - Videó

„A fizikai károsodás gyakran teljesen nyilvánvaló és azonnali, ennek a fajta támadásnak, ami potenciálisan jelentős és visszafordíthatatlan károkat okoz nemcsak a könyvtárban, de a világ történeti örökségének is. A fake news korában ezeknek a gyűjteményeknek kiemelt szerepe van a dezinformáció elleni harcban, ezért kiemelten fontos az ilyen támadások elleni védelem.”

(The Guardian)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.