Papageno Radio
Intermezzo Másolatban újra eredeti helyére került Raffaello egyik képe

Másolatban újra eredeti helyére került Raffaello egyik képe

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az eredetivel megegyező minőségű másolatban, bő két évszázad után újra látható eredeti helyén, egy umbriai falu templomában Raffaello Sanzio egyik leghíresebb festménye, a Mária eljegyzése (Lo Sposalizio della Vergine) oltárkép, amely jelenleg a milánói Brera-képtárban található.

A nagy reneszánsz művész 1504-ben, 21 évesen festette a Cittá di Castelló-i Szent Ferenc-templomba, az Albizzini család kápolnájába a Mária és József eljegyzését ábrázoló oltárképet, amely 1789-ben Napóleon katonáinak zsákmánya lett, majd a híres milánói képtárba került.

Raffaello Sanzio: Mária eljegyzése, 1504, Pinacoteca di Brera, Milánó © 2018 Pinacoteca di Brera

Az alkotó halálának 500. évfordulója alkalmából három dimenziós technológiával elkészítették a kép rendkívül nagy felbontású másolatát, a készítők megfogalmazása szerint a klónját, amely a festmény legapróbb részletein, köztük az ecsetvonásokon, repedéseken, tökéletlenségeken túl visszaadja a kép anyagszerűségét is az úgynevezett gigapixel + 3d-technikának köszönhetően. A „klónozást” végző Haltadefinizione és Franco Cosimo Panini Editore olasz cégek szerint a több millió pixelből álló, 1,13 terabájt méretű másolat „vizuálisan azonos az eredetivel”. A legendás festmény másának visszatérését szerdán este fény- és hangjátékkal, Raffaello képének a Szent Ferenc-templom homlokzatára való kivetítésével ünneplik az umbriai településen.

(Via 24.hu)

Promóció

X
X