Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Másolatban újra eredeti helyére került Raffaello egyik képe

Másolatban újra eredeti helyére került Raffaello egyik képe

Az eredetivel megegyező minőségű másolatban, bő két évszázad után újra látható eredeti helyén, egy umbriai falu templomában Raffaello Sanzio egyik leghíresebb festménye, a Mária eljegyzése (Lo Sposalizio della Vergine) oltárkép, amely jelenleg a milánói Brera-képtárban található.

A nagy reneszánsz művész 1504-ben, 21 évesen festette a Cittá di Castelló-i Szent Ferenc-templomba, az Albizzini család kápolnájába a Mária és József eljegyzését ábrázoló oltárképet, amely 1789-ben Napóleon katonáinak zsákmánya lett, majd a híres milánói képtárba került.

- hirdetés -

Raffaello Sanzio: Mária eljegyzése, 1504, Pinacoteca di Brera, Milánó © 2018 Pinacoteca di Brera

Az alkotó halálának 500. évfordulója alkalmából három dimenziós technológiával elkészítették a kép rendkívül nagy felbontású másolatát, a készítők megfogalmazása szerint a klónját, amely a festmény legapróbb részletein, köztük az ecsetvonásokon, repedéseken, tökéletlenségeken túl visszaadja a kép anyagszerűségét is az úgynevezett gigapixel + 3d-technikának köszönhetően. A „klónozást” végző Haltadefinizione és Franco Cosimo Panini Editore olasz cégek szerint a több millió pixelből álló, 1,13 terabájt méretű másolat „vizuálisan azonos az eredetivel”. A legendás festmény másának visszatérését szerdán este fény- és hangjátékkal, Raffaello képének a Szent Ferenc-templom homlokzatára való kivetítésével ünneplik az umbriai településen.

(Via 24.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X