Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megoldódott a berlini Bode Múzeum Flóra szobrának rejtélye

Megoldódott a berlini Bode Múzeum Flóra szobrának rejtélye

A párizsi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont tudósai végleg pontot tettek a berlini Bode Múzeum Flóra szobrának eredetét övező vitákra: szénizotópos vizsgálattal kimutatták, hogy a műalkotást bizonyosan nem Leonardo da Vinci készítette, hanem a 19. században született.

- hirdetés -

„Machináció, félrevezetés” – mondta Wilhelm Bode, a berlini Királyi Múzeumok igazgatója, amikor azzal vádolták meg, hogy hamisítvány az általa 1909-ben Londonban vásárolt szobor, amelyről azt feltételezte, hogy Leonardo da Vinci egy addig ismeretlen műve. A szoborról ugyanis 1910-ben kiderült, hogy egy angol szobrász, Richard Cockle Lucas készítette. A The Times angol napilap akkori cikke szerint Lucas egy reneszánsz festmény alapján megrendelésre készítette a művet.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
„Bizonyítani tudom, hogy a festmény nem Leonardo da Vinci alkotása”

Több mint száz év alatt a tudományos vizsgálatok nem jutottak egyértelmű eredményre a viaszból készült szobor korának meghatározásában. A párizsi CNRS kutatóit tettek pontot a kérdésre, akik egyszer s mindenkorra bizonyították, hogy Wilhelm Bodénak nem volt igaza.
Szénizotópos kormeghatározásuk szerint a 19. században készítették a szobrot, majdnem 300 évvel Leonardo da Vinci halála után.

a berlini Bode Múzeum Flóra szobra - forrás: wikipedia
a berlini Bode Múzeum Flóra szobra – forrás: wikipedia

Mivel a szobor cetfaggyúból, egy, a bálnákból kivont viaszfajtából készült, a kutatóknak egy új hitelesítési módszert kellett kidolgozniuk, hogy pontosan meg tudják határozni korát.

A Scientific Riport folyóiratban ismertetett közleményükben a kutatók bemutatták, hogy a C-14 szénizotópos kormeghatározást alkalmazni lehet szokatlan anyagok esetében is.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.