Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közvetítés – Május 30. - A magyar klasszikus zene napja a Papagenón

Közvetítés – Május 30. – A magyar klasszikus zene napja a Papagenón

Hagyományteremtő szándékkal május 30-án, a néhai Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét. A Papageno felületein a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Pannon Filharmonikusok koncertjeit lehet majd követni 11 és 18 órától.

- hirdetés -

Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze.

 A Budafoki Dohnányi Zenekar

- hirdetés -

A kezdeményezéshez egy kifejezetten erre az alkalomra összeállított és rögzített online koncerttel csatlakozik a Budafoki Dohnányi Zenekar. A szórakoztatóan ismeretterjesztő, legendásan szuggesztív, karmesteri magyarázatokkal kiegészített és átszőtt Megérthető zene sorozatukba ráadás koncertként felvett Bartók: A csodálatos mandarin – szvittel kívánnak emlékezni és tisztelegni Kocsis Zoltán előtt május 30-án 11 órától.

Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgató karmestere köztudottan sajátos viszonyt ápol a Kocsis Zoltán által is kiemelt kötődéssel kezelt Bartók-életművel. Tudása és Bartók-ismerete közismerten kiemelkedő.

„Azért választottam ezt a zeneművet a Kocsis Zoltán születésnapján megvalósuló koncertünkre, mert ez volt az utolsó mű, amit Kocsis vezényletével hallhattam. Jelen voltam azon a Müpa-hangversenyen 2016-ban, amelyen két Bartók alkotás csendült fel; A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin. Akkor már mindnyájan sejthettük, tudhattuk, hogy Kocsis Zoltán utolsó koncertjeinek egyikén veszünk részt, tisztában voltunk betegségével. Mindkét mű tolmácsolása rengeteg újdonságot tartogatott azok számára, akik ismerték Zoltánt és előadó-művészetét, Bartókról vallott gondolkodását. A Kékszakállú elképesztő letisztultságát és bölcsességét, az előadásból sugárzó megrázó magányt éreztük meg a közönség soraiban. Dermesztő volt. Az utolsó két kapu-jelenetet végigzokogtam. Majd az ezzel szemben megszólaló Mandarin a maga brutalitásával, szinte ember feletti tempójával ijesztő, de egyben megrázó megjelenítésével életre szóló emléket vésett a lelkembe. Ez a koncertélmény az egyik oka mostani műsorválasztásomnak. Másik oka pedig az, hogy saját muzsikussá válásomnak is meghatározó személye Bartók. A Megérthető zene (karmesteri magyarázatokkal kiegészített) sorozatunkban is már hét Bartók művet dolgoztunk fel eddig, igazi keresztmetcetét bemutatva a bartóki életműnek. Ezzel a mostani Mandarinnal a keresztmetszet teljessé válik.”

A Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok A magyar klasszikus zene napján, Kocsis Zoltán – a  kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester, zeneszerző – születésnapján sokszínű programmal emlékezik Kocsisra, aki a zenekar első állandó vendégkarmestere, illetve dirigense, művészeti tanácsadója is volt. 2021. május 30-án vasárnap 18.00 órakor kezdődik az ingyenes élő közvetítés a pécsi Kodály Központból.

Bogányi Tibor - fotó: Gyarmati Csaba
Bogányi Tibor – fotó: Gyarmati Csaba

Az est műsora Kocsis Zoltán egy-egy személyiségvonását idézi és eszményképének, Bartók Bélának egy-egy műve keretezi azt. Elsőként a zeneszerző Kocsisra emlékezhetünk. Bartók Béla Négy zongoradarab című négy tételes művét Kocsis Zoltán hangszerelte zenekarra. Az este nyitányaként a ciklus utolsó, Scherzo című tétele hangzik el. A műsor közepén a zongoraművész Kocsisra Balog József Liszt-, és Lajtha-díjas zongoraművész személyében igazán méltóképpen emlékezhetünk Ravel G-dúr zongoraversenyével. Zárásként Bartók Béla A csodálatos mandarin című szvitje hangzik el, aminek balett eredetije a szerző egyik legvitatottabb és mégis legnépszerűbb darabja. Vezényel Bogányi Tibor vezető karmester.

A Pannon Filharmonikusok rendszeres partnere volt Kocsis zenei misszióinak megvalósításában.  Inspiráló személyisége, tehetsége a zenekar szakmai fejlődéstörténetében igazodási ponttá vált. A vele közös munkában eltöltött több, mint egy évtized a szívekben is mély nyomot hagyott. Kocsis Zoltán tevékeny szerepet vállalt az Európa Kulturális Fővárosa Pécs2010 projekt megvalósulásában. Érdemeinek elismeréseként átvette Pécs város Kulturális Nagydíját 2016 márciusában.

Balog József - fotó: Bublik Róbert
Balog József – fotó: Bublik Róbert

Komoly támogatást nyújtott vidéki zenekarok, zenei műhelyek szakmai munkájának segítésében, így Pécs város kulturális-zenei élete, a pécsi zenekar Kocsis szakmai és emberi támogatása nélkül más lenne, mint amivé az egymást inspiráló kitartó munka révén vált. A Pannon Filharmonikusok számára alapvetés, hogy Kocsis születésének napján megemlékezik róla és részt vesz az új zenei ünnep népszerűsítésében.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!