Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Újjáalakult a Tárkány Művek

Újjáalakult a Tárkány Művek

A folyton új hangzást és inspirációt kereső zenekar ismét megújult: a dalok Fekete Bori előadásában szólalnak meg, Hámori Máté érzékeny gitárjátékával, Fekete Márton lendületes brácsa- és Molnár Péter bőgőkíséretével, a cimbalomnál a zenekarvezető Tárkány-Kovács Bálinttal.

- hirdetés -

A Tárkány Művek zenéje a táncházmozgalom körüli zenei közegből nőtt ki magába olvasztva a magyar jazz, beat és pop azon áramlatait, amelyek már korábban is összefonódva fejlődtek együtt. A Junior Prima díjas zenekar Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész és dalszerző nevéhez fűződik, ő jegyzi a dalokat, átdolgozásokat, versmegzenésítéseket, szövegeket. Egy biztos, a zenekar sajátos, ezer közül is felismerhető zenei világa csak itt, Magyarországon születhetett meg, mert a friss szövegek, dalok valahogy ugyanannyira a mieink, mint népzenénk, népdalaink.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Alternatív folkzene – A Bartók Tavasz keretében jön a Budapest Ritmo

A zenekar új albuma már a nyomdában van, a rajongók hamarosan kezükbe vehetik a 6. Tárkány Művek albumot. A banda a hosszú kényszerszünet után belevetette magát a koncertezésbe is: a Budapest Ritmon léptek színpadra egyelőre online, de a nyitással hamarosan élőben is találkozhatunk velük június 19-én a Tatai Sokadalmon, július 24-én Bihardiószegen a Bakator Fesztiválon.

Az együttes új zenei anyaga a bluestól a rockig merítkezik a világzenei műfajokban, miközben nem felejtik népzenei gyökereiket.

A népzenei témákat vegyítik jazz, blues elemekkel, vagy fordítva, egy-egy jazz vagy pop dalt dolgoznak át népzenei eszközökkel. Saját eredeti dalaik is ezeket a zenei hatásokat tükrözik. Bálint lírai, olykor filozofikus dalszövegei keverednek népköltésekkel, és magyar költők remekeivel: Ady Endre, József Attila, Babits Mihály, Lackfi János, Pilinszky János és mások versei köszönnek vissza a dalokban.

Tárkány Művek (2021) - Fotó: Todoroff Lázár
Tárkány Művek (2021) – Fotó: Todoroff Lázár

A cimbalom, brácsa, bőgő triója a népi vonós bandák hangzását idézi, de a gitár ezt dzsesszes, blues-os hangulatokkal átszínezi. Bori a népdalok finom hajlításait és a popzenei ritmizálást természetesen ötvözi, Viszkeleti Júlia és Bálint kórusával kiegészülve igazi vocal group hangzás jön létre, amely egészen különlegessé teszi a zenekart a hazai világzenei produkciók között.

„Népzenész lélekkel reflektálni a világra, feldolgozni mindazt, ami zenei és egyéb hatás, életérzés ér bennünket.

A mi generációnk számára már nincsenek olyan határok, mint a falusi zenészek számára voltak, akik egy területen belül utaztak, annak a tájegységnek a zenéit, dalait játszották, ismerték.” – vallja Fekete Bori.

„Számunkra, népzenészek számára Zerkula János, vagy Neti Sanyi bácsi igazi sztár, ahogy a falujában és annak vidékén is az volt. Amikor elmegyünk egy fesztiválra, rock, blues, pop mellett szólalunk meg, hallgatjuk egymást és sokszor életérzésben és zeneileg is hasonlóságokat találunk, például egy keserves és a blues között. Erre próbálunk reflektálni, közös pontokat keresni, megfogni, emberi érzésekről énekelni.” – teszi hozzá Tárkány-Kovács Bálint

A Tárkány Művek új felállása itt hallgatható meg:

A zenekar 11 éves fennállása alatt eddig 5 nagylemezt készített. Lemezein és koncertjein változatos szakmai háttérrel rendelkező művészekkel működött együtt, akiknek háttere jól körül rajzolja a zenekar zenei forrásvidékét. Dresch Mihály dzsesszzenésszel számos koncert után egy közös lemezt készítettek Őszi vázlatok címmel. Szörényi Leventével és Szvorák Katalinnal is készült közös lemez, Levente dalainak átdolgozásaiból.

Ide kapcsolódik:
Dresch Mihály és a szaxofonkolosszus

Néhány kiemelkedő zenész, akivel a zenekar együtt dolgozhatott: Szirtes Edina „Mókus” hegedűművész, dalszerző; Pál István „Szalonna” a Magyar Állami Népi Együttes prímása és művészeti vezetője; Tcha Limberger szintó cigány énekes, hegedű- és gitárművész; Miklósa Erika operaénekes; Fehér Balázs a Carbonfools énekese; a Modern Art Orchestra big band, Bíró Szabolcs „Maszkura” a Tücsökrajból és még sokan mások.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.