Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Lezárult a jelentkezés – Két magyar kvartett van a Bartók Világverseny mezőnyében

Lezárult a jelentkezés – Két magyar kvartett van a Bartók Világverseny mezőnyében

Június 15-én lezárult a jelentkezési határidő, és a világjárvány nehezítette körülmények között is 33 együttes küldte be a nevezésként előírt videóit az idén vonósnégyes formációknak megrendezett verseny honlapjának online felületén, ami messze felülmúlta a szervező Zeneakadémia várakozását. A jelentkezők között két magyar kvartett van. A rendkívül széles nemzetközi mezőnyben 19 országból érkezett nevezés, a formációk tagjai összesen 31 országot képviselnek.

- hirdetés -

A versenytitkárság alapítási, illetve leggyakoribb próbahelyszínei szerint tartja nyilván a jelentkező együtteseket, eszerint többségük európai: svájciak, olaszok, franciák, britek és németek vannak a legnagyobb számban, de jelentkezett négy kvartett az Amerikai Egyesült Államokból, kettő Kína szárazföldi részéről és egy Hongkongból, egy Kanadából, egy Japánból, valamint három Oroszországból. Jól érzékelteti a jelentkezők sokszínű palettáját, hogy egy Bécsben alakult kvartettet például egy angol, egy holland, egy magyar és egy olasz zenész alkot, egy spanyol székhelyű másik együttesben 2 spanyol, egy litván és egy török muzsikus játszik együtt.

- hirdetés -

A videós jelentkezéseket – egy megadott repertoárból kellett két darabot választani –10 nap alatt bírálja el a Zeneakadémia  – a Kossuth-díjas Keller András hegedűművész-karmester vezette – előzsűrije, és június 25-ig értesítik azokat, akik bekerülnek az október 25-én kezdődő élő fordulókba. A díjátadó Gálakoncert október 31-én lesz a Zeneakadémia Nagytermében.

A közönség a járványhelyzettől függően várhatóan élőben is megtekintheti a 24 000 euró összdíjazású versenyt, de minden forduló magas minőségű online közvetítésben is elérhető majd világszerte.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!